Då: rädd för att gå vilse – nu går hon för medalj

Henna Johansson åkte ut i kvartsfinal i Rio. I år hoppas hon på medalj.
Henna Johansson åkte ut i kvartsfinal i Rio. I år hoppas hon på medalj.

TOKYO. I Tokyo går Henna Johansson för medalj.

I Rio var hon rädd för att gå vilse i OS-byn.

– Jag har inte haft roligt när jag var på OS, säger brottaren som nu hittat tryggheten.

Henna Johansson återkommer till det flera gånger.

Under sina två tidigare OS (London 2012 och Rio 2016) ängslades hon över rent praktiska frågor. Saker som egentligen inte rörde idrotten.

– Det har varit sånt fokus på att inte springa bort sig i OS-byn. Jag har liksom inte haft roligt när jag varit på mina två OS. Jag har fokuserat stenhårt på tävlingen och det har inte tagit mig längre, säger hon och fortsätter:

– Man får lära sig så mycket inför ett mästerskap. Det är många träffar och träningsläger. Äldre olympier och ledare som ger råd. Det har varit mycket snack om att man springer bort sig i OS-byn. Att allt är så stort och så annorlunda.

”Även om jag inte ler!”

I Tokyo har Johansson hittat lugnet. Nu förstår hon att den sortens frågor inte är viktiga.

– Det har hänt mycket för mig de sista åren. Jag har fått en större trygghet och självförtroende. När jag kommer till tävlingen ska jag känna att jag haft roligt. Att jag gjort allt jag kunnat och att jag har motivation. Det har jag nu, och då blir det roligare. Jag vill sprida glädje när jag brottas och jag hoppas att det syns. Även om jag inte ler!

Johansson går för guld

Tryggheten gör att hon är bekväm med att sikta högt i 62-kilosklassen.

– Jag står här nu med en helt annan erfarenhet och syn på saken. Det har också gett mig stora framgångar på mattan de senaste två åren. Nu vet jag att på brottningsarenan är allt som vanligt. Det spelar ingen roll vad som hänt i OS-byn eller hur det har varit där. När jag står på mattan känner jag mig trygg.

Vad kan svenska folket hoppas på?

– Jag är ju här för att ta medalj. Jag tränar stenhårt varje dag, har gjort två OS och massor med mästerskap. Nu känns det bäst att åka härifrån med en medalj. Det är det jag ska göra.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll Medaljligan OS 2021

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.