Sim-VM 2017

Nya rekordjakten: Borde kunna göra det

Av: 

Kristoffer Bergström

Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYR≈N

SPORTBLADET

Sarah Sjöström har sju världsrekord, ett till gör henne unik.

Efter onsdagens uppvisning på 50 fritt ser hon inga hinder från att slå 50,91 på den dubbla distansen.

– Jag borde kunna göra 50,7 – annars är det väldigt dåliga vändningar bara, säger hon.

I fem år har Sarah Sjöström varit en av de främsta simmarna i världen, men på nyss avslutade långbane-VM i Budapest lyfte hon sig ännu ett steg. Med tre guld, ett silver och två världsrekord gick hon från ”bland de bästa” till ”bäst”.

Så var skulle hon ta vägen efter en sådan urladdning?

Ja, inte åkte Sarah Sjöström hem till Stockholm för att vila i alla fall. Hon befinner sig nu i Moskva, första anhalten i världscupen som avgörs i kortbana under hösten. För första gången ämnar hon fullfölja simturnén.

”Inte det vackraste bröstsimmet”

Efter OS i fjol var Sarah sliten och tog flera månader ledigt. I år visade hon inte tillstymmelsen till trötthet när hon på den första tävlingsdagen, onsdag, kom tvåa på 100 meter medley och satte nytt världsrekord på 50 meter fritt (23,10).

Under torsdagen var den svenska stjärnan återigen snabbast, i försöken på 100 meter fjäril.
Tiden 56,97 är mer än två sekunder över hennes eget världsrekord. Men samtidigt var hon 67 hundradelar före tvåan Alla Atkinson, Jamaica.

Finalen avgörs i kväll.

När Sportbladet pratar med simvärldens hetaste person på torsdag morgon verkar hon mer förvånad över det första än andra resultatet.

– Jag blev överraskad över hur nära Katinka Hosszu jag var. Bara åtta hundradelar efter. Jag har nog inte det vackraste bröstsimmet, men det var faktiskt ryggsim jag tappade mest på, säger Sjöström.

Vad betydde det för dig att sätta ett till världsrekord?

– Att nu har jag världsrekord på 100 fjäril och 50 fritt i både lång- och kortbana.

Hur var loppet?

– Det kändes som ett bra lopp. Jag hade simmat 100 medley strax före 50 fritt och det brukar alltid vara bra för mig med ett "uppvärmningslopp". Till exempel simmade jag på VM väldigt bra i semin på 50 fritt (satte världsrekord på 23,67, reds anm) efter att jag hade simmat final på 50 fjäril.

Två nya rekord inom räckhåll

Sportjournalister börjar få svårt att hitta nya sätt för att mäta Sarah Sjöströms dominans. Under VM blev hon den första kvinnliga simmaren att vinna samma distans (100 fjäril) fyra gånger samt den enda att inneha fyra individuella världsrekord (50 och 100 fritt, 50 och 100 fjäril).

Men det finns en till förstaplats att jaga.

Räknar vi både i lång och kort bana har hon sju världsrekord, vilket är lika många som ungerska Katinka Hosszu och amerikanske Michael Phelps (om han får räkna med sina fyra i lagkapp). Ett till och hon är ensam på tronen.

Två rekord är inom räckhåll: Cate Campbells 50,91 på 100 meter frisim och Therese Alshammars 24,38 på 50 meter fjäril.

”Sparar till senare i veckan”

Elitsimmare är snabbast i kortbana eftersom de vinner fart i frånskjutet av vändningarna. I långbana har Sjöström gjort 51,7 på 100 fritt och 24,4 på 50 fjäril, vilket talar för att hon kan skala av flera tiondelar i världscupens 25-metersbassänger.

Med sin sedvanligt sakliga ton, den som inte ska missuppfattas som stöddig utan bara ärlig, konstaterar 23-åringen att jo, de där rekorden har jag nog i mig.

– Världscupen är annorlunda. Alla grenar finns inte hela tiden, så jag kan till exempel inte simma 50 fjäril här i Moskva, för det finns inte på programmet. Jag kanske kan simma ner under världsrekordet snart på 50 meter fjärilsim i kortbana, men jag sparar det till senare i veckan.

Och det andra?

– Eftersom mitt pers är 51,7 i långbana borde jag kunna göra 50,7 – annars är det väldigt dåliga vändningar bara, säger Sarah Sjöström.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Nytt världsrekord av Sarah Sjöström

ÄMNEN I ARTIKELN

Sim-VM 2017

Sarah Sjöström

Simning

Therese Alshammar

Michael Phelps