Wahlberg: Precis vad landslaget väntat på

Foto: JOSEFINE LOFTENIUS, BILDBYRÅN
SPORTBLADET

NORRKÖPING. Sverige har väntat och väntat men nu är frälsaren här.

Välkommen och tack Marcus Eriksson – det här var precis vad landslaget behövde. 

Nu kan vi äntligen prata om dem som faktiskt är här. 

De senaste två EM-kvalen har Sverige missat mästerskapen med liten marginal och nästan allt fokus har legat på spelarna som tackat nej. Marcus Eriksson är en av dem som kritiserats hårdast, men när han väl debuterade i A-landslaget blev ingen besviken. 

Erikssons första period gav en känsla av att frälsaren har landat. Jag menar såklart inte att han ensam är svensk baskets räddning, men med superskytten i laget får Sverige ett välbehövligt lyft.

Det var hans 25 poäng och avgörande trea i slutsekunderna som gjorde att Sverige kunde ta första segern någonsin mot Bosnien.

Men det var inte bara Eriksson.

Har star quality

Man behöver bara en minut med Viktor Gaddefors för att inse vilken star quality han har. Han har attityden, charmen och spelet. När Sverige var i brygga var det Gaddefors som klev fram med sin energi i fjärde. Han gjorde poäng, dunkade och spelade försvar på Bosniens 18-årige superlöfte Dzanan Musa. 

Jag frågade Gaddefors innan matchen om han skulle ta stjärnrollen i det här laget. 

– Jag tänker inte utse mig själv till det, men vill ni ge mig den så tar jag den, svarade han. 

Så varsågod Viktor, nu har du den.

Fick publiken att ställa sig upp

Matchens tredje utropstecken var Nick Spires som gjorde sin bästa match i landslagströjan (kanske någonsin?). Sveriges akilleshäl är, och har alltid varit, storleken, men Spires tog stort defensivt ansvar och fick publiken att ställa sig upp efter den ena blocken efter den andra.

Sverige förlorade returtagningen med 22 (!) returer. Det är inte bra, men det fanns mycket annat som var det. Som attityden, kampviljan och att Sverige äntligen fick vinna.

Det kanske inte kommer att räcka hela vägen till VM, men det finns ändå en chans att bygga något här. Stadium Arena var nästintill fullsatt och kokade efter segern och jag skulle bli förvånad om inte arenan i Uppsala också ramas in i blått och gult när förkvalet ska avgöras på hemmaplan.

Eriksson, Gaddefors och resten av Uppsalagänget kommer ju hem – och nu är det bara dem det snackas om.


Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

ARTIKELN HANDLAR OM