Sim-VM 2017

Legendarens hyllning: Har tagit 47 år...

avKristoffer Bergström

Foto: TT

BUDAPEST. På 70-talet sprängde Mark Spitz gränserna för hur fort det gick att simma på 100 fritt och 100 fjäril.

Nu ser tidernas näst störste simmare hur en svenska går i hans fotspår.

– Sarah har rå snabbhet och är inte rädd att använda den i början av loppen, säger Mark Spitz enligt Reuters.

Innan Michael Phelps höjde nivån för vad en simmare kunde åstadkomma hette tidernas kung av bassängen Mark Spitz. Amerikanen vann sju OS-guld i München 1972 och av alla monstertider sticker två ut.

1967 blev Spitz först under 56 sekunder på 100 meter fjäril (55,7) och tre år senare spräckte han 52-gränsen på 100 meter frisim (51,94).

Tror Sjöström kan simma fortare

Men tiderna förändras, träning och utrustning utvecklas och i dag har samma barriärer brutits på damsidan.

På 100 fjäril var inte Sarah Sjöström första kvinna under 56 sekunder, det var Dana Vollmer (55,98), men svenskan har simmat historiens elva snabbaste tider i grenen och innehar världsrekordet på 55,48.

I frisim smulade hon sönder 52-vallen då hon i söndags simmade på 51,71 och var nästan fyra tiondelar under världsrekordet.

”Hon leder bara från start”

Mark Spitz är på plats i Budapest där Sarah Sjöström i dag, strax efter klockan 17.30, simmar semifinal på 100 meter frisim. Amerikanen följer Sarahs framfart med glädje.

– Under de 47 år det tagit för en kvinna att simma fort som en man har tre eller fyra generationer kommit och gått sedan jag pensionerade mig, säger han till Reuters.

Spitz tror inte att Sarah har nått karriärens högsta punkt ännu. Ge henne lite tid och hon skalar av ännu mer av de rådande värlsrekorden. Inte för att hon är smartast, inte för att hon är mest teknisk, men för att hon sammantaget är en bättre simmare än konkurrenterna.

– Hon har ingen taktik utan hon leder bara från start, säger Spitz till Reuters.

ARTIKELN HANDLAR OM