”Jag har spelat skit där varenda gång”

Foto: TT
Henrik Stenson (th) och Alexander Norén.
SPORTBLADET

Årets sista major.

Då vill Henrik Stenson, 40, bryta en retlig förbannelse.

– Jag har sällan åkt till en tävling med mindre förväntningar…, säger han till Svensk Golf.

En delad elfteplats i British Open och positiva besked rent spelmässigt.

Man skulle kunna tro att Henrik Stenson kliver in i årets sista major, PGA Championship, med bra känslor i kroppen.

Men så var det ju det där med spelplatsen – Quail Hollow.

”Iceman” har spelat sex tävlingar på banan men aldrig gått under 70 slag. I fyra av tävlingarna har han dessutom missat kvalgränsen.

– Det är ju ingen dålig bana men jag har spelat skit varenda gång där. Visst finns det några hål som går att ifrågasätta men vi ska nog försöka klura ut ett sätt att bryta trenden, säger Stenson till Svenskgolf.se.

Gjort om banan

Banan har visserligen förändrats på senare tid: Ett nytt Bermudagräs har lagts, tusentals träd har skövlats och fyra hål av hålen har fått en annan utformning.

Om det gynnar Stenson återstår att se.

Trots sitt mardrömsfacit är han försiktigt optimistiskt.

– Känslan är väl att vi sällan åkt till en tävling med mindre förväntningar än nästa vecka. Spelmässigt fanns det tendenser till förbättringar med de långa klubborna idag även om vi inte haft tillräcklig koll på det överlag, säger den svenske världsåttan.

”Känns helt okej”

Totalt kommer fyra svenskar till start: Nämnde Henrik Stenson, Jonas Blixt, David Lingmerth – och världsnian Alex Norén.

Norén kom delad sexa i British Open – hans bästa resultat någonsin där – och hoppas nu kunna utmana om titeln i PGA-mästerskapen.

– Det känns helt okej inför veckan, jag behöver bara få lite stabilare utslag och puttning, säger han till Svensk Golf.

FAKTA

Svenska starttider (svensk tid)

13.35
Alex Norén, Scott Hebert, Russel Knox.

14.35
Henrik Stenson, Jason Day, Dustin Johnson.

15.05
David Lingmerth, Scott Brown, Nicolas Colsaerts

19.40
Jonas Blixt, Steve Stricker, Brian Harman

Är favoriter

Rory McIlroy, 28, och Jordan Spieth, 24, kliver in som favoriter. Den sistnämnde vann British Open och kan nu fullborda en så kallad ”career grand slam” (vinna samtliga fyra majors).

– Jag är otroligt imponerad av Jordans mentala styrka. Han har förmågan att glömma dåliga slag och gå vidare och det gör att han ofta sätter sig själv i slagläge, säger McIlroy enligt The Independent.

Själv jagar nordirländaren sin första seger för säsongen.

– Spelet känns bättre och bättre. Jag hoppas kunna spela bra den här veckan, säger ha.

FAKTA

Favoriterna (enligt oddsen)

Rory McIlroy, 28, Nordirland
Vann sin första PGA-tävling här (2010) och har en till seger sedan dess. Quail Hollow är ”Rorys bana”. Det finns till och med en örn i området som döpts till just ”Rory”. Förutom detta är ju Rory McIlroy en ganska bra golfspelare också…

Jordan Spieth, 23, USA
När spelet med järnklubborna stämmer finns det ingen som får golf att se så lätt ut som Jordan Spieth. Vann British Open och kan nu fullborda sin ”career grand slam”. Orkar han ladda om rent mentalt då? Såklart han gör, det är Jordan Spieth vi snackar om!

Hideki Matsuyama, 25, Japan
Vann WGC-Bridgestone Invitational på Firestone i helgen och har varit i fin form hela året. Frågan är inte om Matsuyama vinner en major – utan när. Visst, hans puttning är ganska svag men med tanke på att det har regnat mycket i Charlotte denna vecka bör greenerna bli lite snällare.

Rickie Fowler, 28, USA
Det är ju närmst otroligt att Fowler bara har vunnit en enda titel i år med tanke på hur bra han har spelat. Förr eller senare smäller det igen och om det är någon man unnar en major-titel nu så är det väl Fowler (som varit och nosat på segern i alla fyra majors tidigare i karriären).

Dustin Johnson, 33, USA
Om någon sagt i inledningen av säsongen att ”DJ” inte skulle vinna en enda major i år så hade man bara skrattat. Så otänkbart kändes det, så överlägsen var han där och då. Men formen har sviktat sedan dess. Samtidigt är han fortfarande världsetta och kan förstås inte räknas bort.