Publiksuccé trots missad port

Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

GÖTEBORG. Sportsligt blev det ingen succé. Men publikfester två dagar i rad har lyft fyrspannssporten till en ny nivå.

– Jag var så rörd och exalterad att jag nästan började gråta under maratonkörningen, säger svenske kusken Johan Dengg.

Sportsliga framgångar i både dressyr och hoppning, men det är ändå fyrspannskörningen som fått det största lyftet publikt sett under EM-veckan. Medan Ullevi stundtals gapat rätt öde har det varit full fart på publiken både under maratonkörningen där 25 000 människor trängdes i Slottsskogen, och i dag med fullsatta läktare på Heden under precisionskörningen.

– Det är ett fantastiskt lyft för hästsporten. Göteborg har visat att de här tävlingarna borde gå centralt. Vinnarna i maratonkörningen pratade om att det var en ”once in a lifetime”-känsla. Det enda som varit i närheten är VM i Stockholm 1990, så de undrade vad vi i Sverige gör som resten av världen inte klarar av, säger Fredrik Persson.

Även Dengg lyrisk

Även Johan Dengg är lyrisk över publiktrycket.

– Det har varit helt otroligt att få köra inför den här publiken. Jag pratade med massor av utländska kuskar efter maratonloppet som sa att de hade ståpäls under hela loppet, de hade aldrig varit med om något liknande. Vi pratade på vagnen och sa att man blev så rörd att man nästan började gråta. Men det kunde man ju inte göra innan vi gick i mål i alla fall. Det har varit ett helt otroligt EM, säger han.

Sportsligt fanns det små förhoppningar på en svensk medalj inför mästerskapet, men den sista glimman av hopp försvann under precisionskörningen sedan Johan Dengg kört fel och missat port 14.

– Det får ju bara inte ske, inte här och nu. Men jag gjorde det. Det är klart jag är fruktansvärt besviken, säger han.

”Fantastiskt att vara här”

Varför händer det?

– Jag har inte jättemycket mästerskapserfarenhet. Det är fantastiskt att vara här, men det sätter samtidigt en omedveten press på mig. Jag kan inte förklara bättre. Man vill så jättegärna visa alla att man kan och att Sverige är duktiga, och så plötsligt får jag en blackout. Jag var så fruktansvärt koncentrerad på att öka farten ner till port 15, vilket jag gjorde. Men det var ju port 14 innan dess också som jag skulle ha åkt igenom.

Sverige låg på femte plats inför det avslutande precisionsmomentet. Axel Olin körde felfritt och gav Sverige visst hopp, men sedan Dengg diskats och Fredrik Persson hamnat fel vid ett par portar så försvann alla chanser till medalj.

Sverige slutade till slut femma i lagtävlingen.

ARTIKELN HANDLAR OM