Tillbaka efter två år: En prövning

1 av 3 | Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
SPORTBLADET

I två år har han varit försvunnen från MMA-scenen.

Nu har svensken Nico Musoke, 31, fått klart med en ny match i Stockholm och berättar om månaderna med tung smärta och osäkra ströjobb.

– Det var svårt att sitta, stå och gå, säger han.

I januari 2015 förlorade Nico Musoke mot ryssen Albert Tumenov i Tele 2 Arena. Svensken hade hoppats på en snabb återkomst men kroppen sa ifrån.

Två år efter förlusten har Musoke klart med den ny match. 28 maj möter han serben Bojan Velickovic i Globen, i samma UFC-gala som Alexander Gustafsson ska ta sig an Glover Teixeira.

När Sportbladet når Nico Musoke på telefon kan han knappt bärga sig inför fajten.

– Äntligen. Det har varit ett så långt uppehåll som berott på skador. Det har varit en tung period på många sätt. Men jag vet att det bästa ska komma, att det här är startskottet, säger han.

Du har varit borta i mer än två år. Man kan ha trott att du hade lagt av.

– Nej, absolut inte. Jag har varit skadad. Det började nästan på dagen för två år sedan, kort efter sista matchen. Jag gjorde illa ryggen och har dragits med ett tidigare ingrepp i knäet. Jag har pendlat mellan att kurera det och ryggen.

Hur ont har du haft?

– Jag har haft det väldigt tråkigt. I början var vardagen en kamp. Det har varit en ordentlig prövning, mentalt har jag aldrig tvingats vara starkare än nu. Det har gått fram och tillbaka under hela perioden och jag har fattat att tiden tickar på, men jag har hela tiden gjort allt jag har kunnat.

Vad menade du med att vardagsgrejer förändrades av skadan?

– I dag är det inga problem, men direkt efteråt var det att sitta, stå och gå.

Vad har du levt på de här två åren?

– Det har varit ströjobb. Det har blivit ett ännu större och svårare pussel än annars. Det har varit kämpigt på många sätt men jag har fått lite hjälp från arbetspartners.

Vad vet du om din kommande motståndare?

– Jag vet att han är en europé som numera är bosatt i USA och har gått några matcher med ganska blandat resultat. Vi är ganska lika rent fysiskt i kroppen, han är också lång för viktklassen. Av det lilla jag har sett verkar han allround.

Hur viktigt är det att vinna?

– Det är alltid viktigt. Vår idrott skiljer sig från andra idrotter i att en vinst kan ta din karriär ett jättekliv och en förlust kan bli extremt kostsam. Jag kommer från förlust, så matchen är viktig på ett annat sätt.

Hur hanterar du det?

– Jag triggas av pressen. Den får mig skärpt.

Är det något mer vi ska veta före matchen?

–  Ja. Att jag förväntar mig att alla kommer dit. Jag kommer tillbaka med besked. Alla andra bör se upp.

ARTIKELN HANDLAR OM

MMA