Svensklaget fruktar mutor i CL-semin

”De säger att vi förlorar med sex mål”

BUKAREST. Svensklaget Bukarest ställs mot ryskägda Vardar från Makedonien i CL-semifinalen.

Nu fruktar man att de ryska domarna är köpta.

– Märkligt att förbundet sätter sig i den situationen, säger Bukarests tränare Per Johansson.

I helgen avgörs damhandbollens Champions League i Budapest enligt Final 4-formatet – semifinaler på lördagen och bronsmatch och final på söndagen.

Det är samma fyra östeuropeiska lag som i fjol och de har till och med lottats i samma semifinaler som för ett år sedan.

Då slog rumänska Bukarest ut Vardar från Makedonien och skrällde sedan i finalen mot ungerska Györ på straffar efter att Isabelle Gulldén gjort 15 mål i matchen.

Vardar är framme i sin fjärde raka semifinal i Champions League. Man har förlorat alla tre hittills. Laget, som kanske är det mest stjärnspäckade inom damhandbollen, ägs av en rysk oligark – Sergej Samsonenko, som enligt egen utsaga pumpar in 70 miljoner kronor om året i klubben (där herrlaget är framme i CL-semifinal för första gången).

Hotade lämna handbollen

Samsonenko var ute och svingade i media inför herrlagets kvartsfinal mot Flensburg. Han ifrågasatte hur matchen kunde dömas av danskar då nästan alla Flensburgs sponsorer kommer från Danmark och hotade att lämna handbollen och Vardar om danskarna dömde bort hans lag. Vardar besegrade Flensburg.

Nu visar det sig att damernas semifinal mellan hans Vardar och Bukarest ska dömas av ett ryskt par.

Till saken hör också att det europeiska förbundets (EHF:s) domarbas kommer från Makedonien.

Samsonenko verkar nöjd med sakernas tillstånd. Han har inte sagt något i alla fall. Men i Rumänien har situationen blivit en stor snackis.

– Som svensk tänker man inte automatiskt på det men här nere är de konspiratoriska, säger Per Johansson, tränare i Bukarest sedan en månad.

”Det är underligt”

– Här säger de nu ”jaha, det är kört, vi kommer att förlora med sex mål”.

Johansson vill inte tro på konspirationsteorierna men ställer sig frågande till att EHF ens öppnar för sådana här spekulationer genom att sätta ett ryskt domarpar i en så viktig match med en ryskägd klubb.

– Rent krasst kan jag tycka att det är underligt. Varför gör de så, frågar han retoriskt.

Isabelle Gulldén:

– Jag tror inte att domarna kommer att avgöra. Jag vill tro det i alla fall, säger hon med ett leende.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.