Fis: ”Stäng av Johaug fram till sommaren”

Foto: VGTV
SPORTBLADET

Internationella skidförbundet vill förlänga Therese Johaugs avstängning med upp till sju månader, så att hon missar OS.

Efter förhören är 28-åringen känslosam.

– Jag kan inte dölja att det blev tufft. Det kom tårar, säger hon till NRK.

Klockan 16.20 klev Therese Johaug ut ur den slottsliknande byggnaden i schweiziska Lausanne, där idrottens skiljedomstol Cas har sitt högkvarter. Hon hade under dagens förhör besvarat vad som hände de där dagarna i september 2016 som ledde fram till ett positivt dopningsprov.

– Det var tufft, men jag hade det bra. Det var mer det emotionella i att gå igenom allt på nytt. Jag fick många olika frågor men jag önskar inte gå in på det, sa hon till norska NRK.

Tre möjliga utfall

Vanligtvis är straffskalan för att ha fått i sig en anabol steroid utan prestationshöjande syfte avstängning i 12 till 24 månader. Tidigare i år stängde Norges Idrottsförbund av Johaug i 13 månader. Internationella skidförbundet (Fis) tyckte att påföljden var för mild och överklagade till Cas, vilket ledde till en motanmälan om att skidåkaren skulle frikännas helt.

Därför finns tre möjliga utfall för Cas domarpanel: att avstängningen förkortas, förlängs eller kvarstår.

I sin överklagan i våras specificerade inte Fis hur lång avstängning de yrkade på, men detta framkom under dagen enligt skidåkarens advokat Christian Hjort.

Johaug: ”Bara att vänta...”

– De kvantifierade det under förhandlingarna till någonstans mellan 16 och 20 månader, säger Hjort till NRK och fortsätter:

– Jag anser inte att det finns någon grund för det.

I slutet av juli kommer beskedet som inte kan överklagas. Då vet vi om avstängningen kvarstår, vilket medför att Therese Johaug kan ställa upp i världcupens premiär i november, eller om den blir längre än 15 månader, vilket betyder att hon missar OS.

Åt vilket håll det lutar vill inte 28-åringen spekulera i.

– Jag är lättad över att detta är det sista jag gör. Nu är det bara att vänta på domen och förhålla sig till den, säger Johaug till NRK.

ARTIKELN HANDLAR OM