Fis: ”Stäng av Johaug fram till sommaren”

Foto: VGTV
SPORTBLADET

Internationella skidförbundet vill förlänga Therese Johaugs avstängning med upp till sju månader, så att hon missar OS.

Efter förhören är 28-åringen känslosam.

– Jag kan inte dölja att det blev tufft. Det kom tårar, säger hon till NRK.

Klockan 16.20 klev Therese Johaug ut ur den slottsliknande byggnaden i schweiziska Lausanne, där idrottens skiljedomstol Cas har sitt högkvarter. Hon hade under dagens förhör besvarat vad som hände de där dagarna i september 2016 som ledde fram till ett positivt dopningsprov.

– Det var tufft, men jag hade det bra. Det var mer det emotionella i att gå igenom allt på nytt. Jag fick många olika frågor men jag önskar inte gå in på det, sa hon till norska NRK.

Tre möjliga utfall

Vanligtvis är straffskalan för att ha fått i sig en anabol steroid utan prestationshöjande syfte avstängning i 12 till 24 månader. Tidigare i år stängde Norges Idrottsförbund av Johaug i 13 månader. Internationella skidförbundet (Fis) tyckte att påföljden var för mild och överklagade till Cas, vilket ledde till en motanmälan om att skidåkaren skulle frikännas helt.

Därför finns tre möjliga utfall för Cas domarpanel: att avstängningen förkortas, förlängs eller kvarstår.

I sin överklagan i våras specificerade inte Fis hur lång avstängning de yrkade på, men detta framkom under dagen enligt skidåkarens advokat Christian Hjort.

Johaug: ”Bara att vänta...”

– De kvantifierade det under förhandlingarna till någonstans mellan 16 och 20 månader, säger Hjort till NRK och fortsätter:

– Jag anser inte att det finns någon grund för det.

I slutet av juli kommer beskedet som inte kan överklagas. Då vet vi om avstängningen kvarstår, vilket medför att Therese Johaug kan ställa upp i världcupens premiär i november, eller om den blir längre än 15 månader, vilket betyder att hon missar OS.

Åt vilket håll det lutar vill inte 28-åringen spekulera i.

– Jag är lättad över att detta är det sista jag gör. Nu är det bara att vänta på domen och förhålla sig till den, säger Johaug till NRK.

FAKTA

Så bestäms Johaugs öde

Februari: Norges idrottsförbund stänger av Therese Johaug i 13 månader för att ha testat positivt för den anabola steroiden clostebol. Straffet räknas från 18 oktober året innan och kommer att vara avtjänat en vecka före premiären av världscupen 2017/18. Två månader tidigare, 18 september 2017, får hon återvända till träning med landslaget.

Mars: Var det en hård eller mild dom? Ett tecken på det senare är att Johaug inte överklagar för att få avstängningen kortad medan Internationella skidförbundet (Fis) överklagar till Idrottens skiljedomstol (Cas) för att få den längre.

Ett hårdare straff kan få enorma följder. Förlängs det till 15 månader, till 18 januari 2018, fruktar Johaug att hon inte hinner i tävlingsform utan missar OS i Pyeongchang som börjar 9 februari. För att det inte ska hända anlitar hon advokaten Mike Morgan. Britten har tidigare fått tennisspelaren Maria Sjarapovas straff sänkt från 24 till 15 månader och cyklisten Lizzie Armistead helt friad.

Maj: Parterna får en lista på 300 tänkbara domare från 87 länder. De får välja varsin. Fis val faller på finländaren Markus Manninen, Johaugs på amerikanen Jeffrey G Benz.

Tillsammans utser Manninen och Benz britten Romano F Subiotto till ordförande i panelen.

I slutet av maj ändrar sig Johaugs läger. De godtar inte längre 13 månader utan lämnar in en motöverklagan för att få henne helt frikänd. Därmed finns tre möjliga utgångar av förhören i Cas: att de 13 månaderna kvarstår, att avstängningen blir längre eller att den blir kortare.

Juni: Förhören ägde rum i vad den norska tidningen VG kallar ”ett charmerande slott” i schweiziska Lausanne. Dit tog Johaug med fem jurister: två norska, två brittiska och en amerikansk. Gänget leddes av ”stjärnadvokaten” Mike Morgan och hela advokatnotan betalas av norska skidförbundet.

Utöver juristerna medverkade en tolk för att Therese skulle kunna prata norska. Hennes läger hade kallat läkaren Fredrik Bendiksen, som ville ta på sig all skuld, som enda vittne.

Förhöret i Cas skedde bakom stängda dörrar och klarades av 6 juni.

Sommar eller höst: Enligt källor till VG är praxis att det tar mellan en och fyra månader mellan förhör och dom i Cas. Vad som talar för kortare tid i Johaugs fall är att parterna är överens om händelseförloppet när salvan köptes och smetades på – det är Johaugs grad av ansvar som frågan gäller.

Februari 2018: OS i Pyeongchang invigs. Men är Therese Johaug på plats i Sydkorea?