Motorsport

Lewis Hamilton vann i Japan – på väg mot VM-titeln

avAnna Andersson

Lewis Hamilton vann Japans GP.

Han kan också ha säkrat VM-titeln.

– Ja jösses, säger han.

3:an Daniel Riccardio, 2:an Max Verstappen och 1:an Lewis Hamilton uppradade efter racet.

Sebastian Vettel och Ferrari ville satsa allt inför Japans GP, målet var att minska avståndet till VM-ledaren Lewis Hamilton, Mercedes.

Men det gick inte alls som Vettel ville.

Han hade problem med ett tändstift inför starten och redan efter ett par varv tvingades han bryta sedan motorn gett upp och Hamilton tog ett stort grepp om VM-titeln.

–Jag vet inte riktigt vad som hände, det verkar som om det var ett tändstift. Jag märkte det när vi skulle värma upp bilen och på formationsvarvet fanns det ingen kraft i motorn och under starten fanns ingenting. Vi försökte rädda det, men det gick inte, säger Sebastian Vettel till RTL.

– Vi ligger alla på gränsen och ibland går saker sönder, även om man önskar att de inte gjorde det. Normalt har man kontroll på allt, men ibland så fungerar inte saker. Hur bittert det än är så kan det vara så.

Hamilton har greppet

Det skiljer nu 59 poäng mellan Hamilton och Vettel - och det är 100 poäng kvar att köra om.

– Ja, jösses, säger Hamilton när han står på prispallen efter loppet.

– Jag hade bara kunnat drömma om att ha ett sådant försprång. Ferrari har varit en stark utmanare i år, men det är ju teamet som gett oss den här situationen. Tillförlitligheten har varit fantastisk och det är därför vi gör det här resultatet.

Bakom Hamilton körde Max Verstappen mycket bra i sin Red Bull. Han attackerade Hamilton ända in till slutet av loppet och slutade tvåa.

– Det var en bra dag, pacen fanns där och även om jag hade lite problem under den första stinten så fungerade det bättre efter däckbyte, när jag fick på de mjuka däcken, säger Max Verstappen.

– Bilen blir verkligen bara bättre och bättre för varje tävlingshelg vi har.

Teamkollegan Daniel Ricciardo var trea, Valtteri Bottas, Mercedes, fyra. och Ferraris Kimi Räikkönen femma.

Ericsson kraschade

För Marcus Ericsson var Japans GP en helg att glömma. Han gjorde ett misstag på det åttonde varvet, tappade kontrollen över bilen och loppet slutade i en däckstapel.

– Jag kom lite brett i kurva 8 och när jag bromsade fick jag inte stopp på bilen, på den här banan biter det emot snabbt, säger en besviken Ericsson till Viasat Motor.

– Vår bil är inte så enkel att köra.

Det är tredje tävlingshelgen i rad som Ericsson har haft en mycket tuff söndag.

1 av 2

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM