Larsson tillbaka – vidare i dubbeln

Foto: Björn Larsson Rosvall/ TT
Kiki Bertens och Johanna Larsson. Arkivbild.
SPORTBLADET

Johanna Larsson har lämnat sjuksängen och är tillbaka på tennisbanan i vinnande stil.

Den 28-åriga Sverigeettan gick, tillsammans med 25-åriga nederländskan Kiki Bertens, vidare till den andra omgången av dubbelturneringen i Australian Open.

14-seedade Larsson/Bertens besegrade det oseedade amerikanska paret Taylor Townsend och Shelby Rogers med setsiffrorna 6–2, 5–7, 6–4 på en sidobana i Melbourne Park.

Larsson, som varit magsjuk sedan i söndags, var tvungen att lämna återbud till tisdagens match i damsingelturneringen. Men i torsdagens inledande runda av dubbeln kom hon till spel.

Trots de tuffa förberedelserna kunde Larsson, rankad 25 i världen i dubbel, hålla ihop spelet bra inledningsvis. Hon höll sin serve i det första setet där det svensk-nederländska paret, som vunnit fem WTA-tourtitlar tillsammans sedan i maj, var totalt överlägsna och vann med 6–2 efter mindre än en halvtimme.

Hittade tillbaka

I andra set tappade Bertens, rankad bra både i singel (22) och dubbel (28), serven tidigt. Larsson/Bertens lyckades bryta tillbaka i amerikanskorna serve. Men i det tolfte gamet tappade i stället Larsson serven och Townsend/Rogers, rankade 71 respektive 102 i dubbel, vann setet med 7–5.

Larsson/Bertens var illa ute direkt i inledningen av tredje set och hade breakboll emot sig vid ställningen 0–1.

Men påhejade av ett tiotal svenskar på plats lyckades de hitta tillbaka i spelet och vann det avgörande setet med 6–4 efter totalt en timme och 46 minuters spel.

Jublade högt

Larsson servade för matchen vid ställningen 5–2 men tappade sin serve blankt. I ett tajt tionde game, där Townsend/Roger hade dubbla breakbollar, kunde Larsson raka in matchbollen och jublade högt tillsammans med Bertens, som stördes av en handskada under matchen, och vinkade till publiken.

I nästa omgång av årets första grand slam-turnering ställs Larsson och Bertens mot segraren i mötet mellan det schweizisk-tjeckiska paret Viktorija Golubic/Kristyna Pliskova och ukrainsk-lettiska Kateryna Bondarenko/Jelena Ostapenko.

FAKTA

Johanna Larsson

Född: 17 augusti 1988 i Boden.
Bor: Helsingborg.
Tränare: Mattias Arvidsson.
Dubbelpartner: Kiki Bertens, Nederländerna.
Blev proffs: 2006.
Singeltitlar: Båstad 2015. (1)
Dubbeltitlar: Auckland (med Kiki Bertens) 2017, Luxemburg (Bertens) 2016, Linz (Bertens) 2016, Seoul (med Kirsten Flipkens) 2016, Nürnberg (Bertens) 2016, Hobart (Bertens) 2015, Båstad (Bertens) 2015, Köpenhamn (med Jasmine Woehr) 2011, Quebec (med Sofia Arvidsson) 2010. (9).