Sjöberg: Kommer kräva ett fribrev

Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN
Patrik Sjöberg.

avErik Karlsson

SPORTBLADET

Patrik Sjöberg riskerar att bli av med sitt Europarekord i höjdhopp när Europeiska friidrottsförbundet vill skriva om rekordlistorna.

Men höjdhoppslegendaren vägrar acceptera att klumpas ihop med flera misstänkta ”dopningsrekord”.

– Jag vill kräva ett fribrev, säger han till Radiosporten.

Det har varit veckans stora snackis i friidrottsvärlden. Europeiska friidrottsförbundet vill stryka alla rekord som inte uppfyller nya hårda krav på dopningstester.

Bland annat kräver man att dopningsprover från rekordtillfället ska ha sparats i minst tio år efter att rekordet sattes. Något man inte började med förrän 2005.

– Vi tror att vår trovärdighet i allmänhetens ögon kring rekorden kommer öka, förklarade svenske Toralf Nilsson, som varit med och tagit fram rekordet, för Sportbladet.

”Kan lika gärna skicka tillbaka medaljer”

Patrik Sjöberg är en av de som öppet varit kritiska mot den nya förändringen och kallade det ”jävligt löjligt” när nyheten kom i början på veckan.

Till Radiosporten säger han nu att han tänker kräva ett fribrev från det europeiska friidrottsförbundet där de betonar att det inte finns dopningsmisstankar mot hans höjdhoppsrekord.

– Vi glömmer så lätt vår historia, om tio år kommer andra människor sitta och läsa de här besluten och tabeller och då är det ju att man tog bort de gamla dopningsrekorden och det tänker inte jag ställa upp på.

På frågan om han tror om möjligheterna att få ett sådant fribrev säger han:

– Jag kommer i alla fall föra fram mitt krav, annars kan jag skicka tillbaka alla medaljer jag vunnit.

Toralf Nilsson fick frågan om inte den här risken förelåg när man presenterade förslaget:

– Jag har kunnat läsa att folk upplever det så och det är deras uppfattning, men det är inte huvudbudskapet. Det är att det finns tveksamma resultat som tappat trovärdighet och vi behöver återskapa det förtroendet, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM