Emil Iversen om ryska näthatet

”Jag har blivit kallad pedofil”

Femmilen i skid-VM blev en stökig historia.

Nu berättar Emil Iversen om det ryska näthat han tvingats utstå efter kaoset.

– Jag blir kallad både astmatiker och pedofil, säger han till Dagbladet.

Skid-VM i tyska Oberstdorf avslutades med ett sällan skådat kaos. Norske storstjärnan Johannes Kläbo var först över mållinjen, men diskades i efterhand för att ha knäckt Alexander Bolsjunovs stav på upploppet. Bolsjunov blev dessutom omkörd av Emil Iversen som efter jurybeslut utsågs till segrare.

På prispallen vägrade Bolsjunov ta på sig silvermedaljen.

– Det är en protest mot att guldet gick till Emil, sa han.

Och det var inte bara Bolsjunov som var förbannad.

”Har varit mycket”

I en intervju med norska Dagbladet berättar Emil Iversen att han tvingats utstå mängder av näthat från ryskt håll under den sena vintern och våren.

– Det var mycket efter VM, ja. Men det började redan efter Lahtis (i mitten av januari). Då uttryckte jag mig dumt och sa att vi ”pissade” på Ryssland. Jag vet inte hur det blev översatt i Ryssland, men man kan ju tänka sig vilken uppståndelse det hade blivit om det var tvärtom; att en ryss hade sagt att de pissade på Norge. Det var inte smart sagt. Då haglade det in (kommentarer), berättar Iversen.

”Inte seriöst”

Han berättar att det handlar om grova påhopp.

– Jag blir kallad både astmatiker och pedofil, säger 29-åringen.

– Men jag bryr mig inte. Lite näthat kan jag tåla. Flera ryssar menar att det är Kung Harald som har köpt tävlingarna. Det finns många speciella skidfans i Ryssland. De är väldigt patriotiska. När de börjar blanda in Erna Solberg (Norges statsminister) och Kung Harald så är det svårt att ta det seriöst, säger Iversen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.