Sarah Sjöström

Sjöström tillbaka – med sex veckor i en bubbla

Av: 

TT

Efter nio månaders väntan ser Sarah Sjöström fram emot att få tävla igen. Arkivbild.
Efter nio månaders väntan ser Sarah Sjöström fram emot att få tävla igen. Arkivbild.

SPORTBLADET

Hon har inte tävlat på nio månader och är extremt laddad inför sin comeback.

Även om det innebär att simstjärnan Sarah Sjöström, 27, måste leva i en bubbla i sex veckor.

– Det är det värt. Det känns så kul – lite som att få tillbaka ens liv, säger hon.

Senast Sjöström tävlade var i januari i Luxemburg. Nu räknar hon dagarna fram till fredag då den andra säsongen av ISL, den penningstinna simligan, startar.

Under sex veckor ska grundserie och semifinaler avgöras i en bubbla i Budapest.

Allt för att minimera risken för att simmarna ska smittas av coronaviruset.

När TT pratar med Sjöström har supersvenskan, som i fjol utsågs till världens bästa kvinnliga simmare för andra gången, precis fått lämna sitt hotellrum på Margaretaön i Budapest.

– Man fick göra ett covidtest så fort man kom fram och sedan blev jag isolerad på rummet till svaret kom, berättar Sjöström om sin karantänstid på runt 18 timmar.

Lagkamraten smittad

För alla har det inte gått lika bra. Lagkamraten i Energy Standard, nederländskan Femke Heemskerk, testades positivt hemma i Nederländerna och är kvar där.

– Det är supertråkigt, otroligt jobbigt. Men det är ju en pandemi som pågår, så det viktiga är att behålla hälsan. Det är riktigt tråkigt när någon blir smittad, men hon skrev på Instagram att hon inte har några symptom. Så det är skönt, jag hoppas hon återhämtar sig och kryar på sig ordentligt, säger Sjöström.

Med simmare i tio lag och funktionärer är det runt 750 personer som finns i simbubblan. Sedan bussas de mellan hotell, träningsbassäng och tävlingsområde. Säkerhetsföreskrifterna är omfattande och dokumentet med förhållningsorder är 13 sidor långt.

– Man får hålla social distansering, vi är ju vana vid det i Sverige, sedan har alla mask på sig hela tiden. Det sker tester var femte dag och man har eget rum. Det är extrema restriktioner, säger Sjöström och fortsätter:

– Men risken är väldigt hög att folk kommer att bli smittade ändå, men så är det överallt. Oavsett om man är här eller hemma i Stockholm. Jag känner att det ändå är skönt att vi kan komma tillbaka och börja tävla igen, de flesta idrotter har ju redan startat och vi har inte varit i gång sedan i januari. Jag känner att vi måste komma i gång.

"Blir en utmaning"

Ytterligare tre svenskar är med i ISL, Michelle Coleman, Louise Hansson och Erik Persson. Det gör tiden i bubblan lite enklare – men hon kommer att sakna nära och kära.

– Det är värt det för att jag ska kunna jobba. Däremot blir det en utmaning, jag har aldrig spenderat så mycket tid på samma plats. Hemma har man allt, så man kommer att sakna familjen, säger Sjöström som i somras tog ett uppehåll för att utbilda sig till personlig tränare.

För Sjöström skulle 2020 ha blivit ett stort år med OS i Tokyo som huvudmål. Hon vann fem medaljer, varav ett guld, på VM 2019 och tog guld, silver och brons på OS i Rio 2016.

I stället kom coronapandemin och OS ska i stället avgöras i juli 2021. Om nu pandemin är över tills dess.

– Jag tar en sak i taget, det har varit mitt motto under året. Det är väldigt svårt att göra för långa planeringar just nu. Jag utgår från att OS avgörs nästa år, men det finns ingen fast tränings- eller tävlingsplanering inför, det är helt omöjligt att göra, säger hon.

I fjol vann hennes lag Energy Standard och Sjöström blev seriens MVP och drog in mest prispengar av alla, runt 1,2 miljoner kronor. Målet nu?

– Jag har väl inte tänkt så mycket på det ännu, jag vill att vi ska ta hem titeln med Energy Standard, sedan kämpar jag för att ta hem MVP-titeln i år igen. Det blir en otrolig utmaning, konkurrensen är ännu hårdare i år. Men det är svårt, man vet inte riktigt, jag kan bara gissa att jag är i bra form. Det känns så i kroppen i alla fall.

ANNONS

Ses vi på lördag? Stryktipset ger dig det absolut bästa från fotbollsvärlden – varje helg.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

OS 2020 Tokyo: Sarah Sjöström kastade sig ut men störtade

ÄMNEN I ARTIKELN

Sarah Sjöström

Simning

Michelle Coleman

Louise Hansson