Duplantis avbröt tävlingen – efter två hopp

Flyger hem till Uppsala

Av: Mats Wennerholm, Simon Norberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: svt.se/sport

Felfri över 5,86.

Då var det färdighoppat för Armand Duplantis i franska Liévin.

– Han var öm och stram i baksidan redan på morgonen, säger hans manager Daniel Wessfelt till Sportbladet.

Armand Duplantis hoppade säsongsbästa 6,03 i Rouen så sent som i söndags.

När han under tisdagen hade tagit sig till franska Liévin, knappt en timmes bilfärd sydöst från kuststaden Calais, var det med förhoppningen att putsa den siffran ytterligare.

Det blev dock bara två hopp totalt för svensken.

”Han ville hoppa”

Efter att ha tagit 5,60 i första stod 21-åringen sedan över både 5,74 och 5,80. När han väl började hoppa igen på 5,86 var bara tre konkurrenter kvar i tävlingen. Christopher Nilsen från USA, Piotr Lisek, Polen och fransmannen Renaud Lavillanie.

Duplantis tog 5,86 direkt och drog sedan på sig överdragskläderna. Det var det sista han gjorde i tävlingen.

– Han var öm och stram i baksidan redan på morgonen och jag sa åt honom att om det var så, är det bara att strunta i den här tävlingen. Men han ville hoppa, säger manager Daniel Wessfelt och fortsätter:

– Men det ville inte släppa under tävlingen, även om det gick bra att hoppa både på 5,60 och 5,86 utan problem. Det visar vilken otrolig idrottsman han är. Men han ville inte ta risken att hoppa när ribban kom upp över sex meter. Då måste man känna sig fräsch och det gjorde han inte.

Trots bara två hopp vann världsrekordhållaren ännu en tävling sedan de andra rivit ut sig.

– I dag (tisdag) flyger han hem till Uppsala igen och kommer att få behandling. Min gissning är att det kommer att gå över på tre, fyra dagar och att han kan tävla igen i Torun den 17 februari.

– Vi får se hur han mår, men annars är det inte allvarligare än att vi får ställa in den tävlingen. Men i nuläget är den kvar på schemat, säger Wessfelt.

Montler trea

Förutom Duplantis var ytterligare ett koppel svenskar i farten i Liévin.

Thobias Montler blev trea i längdhoppet på 8,03, i en tävling där världsmästaren Juan Miguel Echevarria vann på 8,25.

Andreas Kramer sprang i mål som femma på tiden 1.47,48 i 800 metersloppet och Fanny Roos stötte 18,51 när hon slutade fyra. Som bäst har svenskan stött 18,66.

Publicerad:

LÄS VIDARE