Striktare testprotokoll inför skid-VM

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

OBERSTDORF. Hotet av muterade varianter av coronavirus får hälsomyndigheten i tyska Bayern att strama åt testverksamheten inför skid-VM.

– Det innebär att åkarna måste testas på racedag och det är inte helt optimalt, säger svenska landslagschefen Anders Byström.

Det råder ett lördagslugn i Oberstdorf centrala gator. Caféerna är endast öppna för avhämtning, så kaffet dricker invånarna på parkbänkarna på byns torg.

Inga turister syns till och skid-festen känns avlägsen även om skyltar och flaggor påminner om att VM startar på torsdag.

Ett annat tecken om att mästerskapet analkas är också de covidskyltar som leder skidfamiljen till testcentrat vid utkanten av Oberstdorf.

”Vi måste bara hänga med”

Pandemin är ständigt närvarande och med bara dagar kvar höjs säkerheten kring VM.

Under lördagen meddelade arrangören att testprotokollet skärps. Enligt hälsomyndigheterna i Bayern i Tyskland beror det på hotet från muterade coronavirus.

Nu måste alla som deltar i VM testa sig varannan dag. PCR-tester var sjätte dag och snabbtester mellan det.

Det norska landslaget anlände till Oberstdorf under lördagen och fick beskedet om det nya testförfarandet på vägen till VM-orten. När Sportbladet möter lagets läkare Öystein Andersen har åkarna precis varit inne i den stora idrottshallen och testat sig.

Foto: Petra Thorén

– Jag har fått informationen via den officiella kanalen från arrangören. Det sista kom så sent som idag. Vi måste bara hänga med, det blir tester varannan dag. Vi får bara lägga in det i våra rutiner, säger han.

Finns det något kring de nya rutinerna som skapar en oro kring det norska laget?

– Nej, det skapar ingen oro. Vi är inställda på att bara följa den ordning som blir. Det viktigaste för oss är att det är väl organiserat som här och man kommer in och ut snabbt och att det är lite folk.

Det norska laget har tidigare i vinter avstått flera tävlingar i världscupen och åkare som Johannes Kläbo och Heidi Weng har uttryckt sin oro för coronaviruset.

Hur skulle du beskriva stämningen i det norska laget nu när ni är på plats?

– Det är en bra stämning och har en avslappnad relation till situationen. Vi har tagit med oss erfarenheter från världscupen tidigare i vinter. Jag tror att det här ska gå bra.

Svenska laget befinner sig fortfarande i Saxnäs, men åker till Tyskland under söndagen.

– Vi har bara fått samma information och bokat om våra tester. Det blir merkostnader och mer logistik få in testerna i schemat. Åkarna måste testas på racedag och det är inte optimalt, men det är bara att gilla läget, säger Anders Byström, landslagschef.

Publicerad:

LÄS VIDARE