Så är förutsättningarna – när elitserien i bandy ska avslutas

Av: Magnus Wilsson

Publicerad:

SPORTBLADET

Två omgångar återstår.

Om dramatiken vore större hade man kunnat påstå att det varit regisserat.

Sportbladet ger dig förutsättningarna för avslutningen av elitserien i bandy.

Se alla mål från elitserien i bandy här!


PositionLagPoängMålskillnad
1Villa Lidköping3996
2AIK3888
3Sandviken3532
4Edsbyn3434

Den som slutar etta får förmånen att välja kvartsfinalmotstånd först samt vilket lag av trean och fyran att ha på sin slutspelshalva. Sedan väljer tvåan kvartsfinalsmotstånd, därefter är det treans tur och därefter får fyran det lag som blir över.


Christoffer Edlund och hans Villa Lidköping går mot en trygg förstaplats i grundserien.
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Christoffer Edlund och hans Villa Lidköping går mot en trygg förstaplats i grundserien.

1. Villa Lidköping

Har allt i egna händer och har ett komfortabelt schema kvar. Först väntar förvisso ett Motala som kämpar med näbbar och klor för en slutspelsplats och sedan ett Frillesås som jagar poängrekord i elitserien.

2. AIK

Smyger precis bakom Villa, men har ett tuffare schema kvar. Är dessutom beroende av att Villa tappar poäng, men andraplatsen är så gott som säkrad.

3. Sandviken

Har överraskat hela säsongen och tagit två av fyra möjliga poäng mot de övriga topp fyra-lagen. Men har åkt på några plumpar då och då så det är inga självklara segrar att hämta varken mot Frillesås eller mot Hammarby i sista omgången.

4. Edsbyn

Störs av kontroverser på sidan av planen och hade problem mot jumbon Tellus i en halvlek. Möter slutspelsjagande Hammarby och Sirius under avslutningen så det blir tufft att få med sig något annat än en fjärdeplats.

PositionLagPoängMålskillnad
5Västerås27-11
6Vänersborg2516
7Sirius2210
8Vetlanda22-15
9Motala21-6
10Hammarby21-16
11Broberg20-30
12Bollnäs17-28
13Frillesås11-44
14Tellus4-126

Lag 1–6 går direkt till kvartsfinal, lag 7–10 spelar åttondelsfinal och lag 11–14 har spelat färdigt. Lag 7 möter lag 10 och lag 8 möter lag 9 i åttondelsfinalerna. Se fullständig tabell nedan.


5. Västerås

Har säkrat en kvartsfinalplats och de avslutande matcherna har endast betydelse för andra lag.

6. Vänersborg

Poängen mot Västerås kan mycket väl betyda en direktplats till kvartsfinalerna, men ställs mot ett Bollnäs som har kniven mot strupen och ett AIK som säkerligen inte kommer att släppa på gasen.

7. Sirius

Undertecknad såg inte Sirius ta en poäng till, men då går Uppsalagänget och skräller mot Västerås. Nu väntar en nyckelmatch mot Vetlanda direkt och en seger där och slutspelsplatsen kan vara säkrad. Avslutar tufft borta mot Edsbyn.

Foto: SEBASTIAN LAMOTTE / BILDBYRÅN
Vetlanda har hoppat upp och ner i tabellen under säsongen.

8. Vetlanda

Jojolaget fick med sig segern på tilläggstid borta mot Frillesås, men ack så viktig en var. Som nämns här ovan ställs de i en nyckelmatch mot Sirius redan under fredagen och segrar smålänningarna där får nog Vänersborg oroa sig för sjätteplatsen då Vetlanda avslutar mot Västerås som inte har något att spela för.

9. Motala

Ska väl inte kunna störa Villa trots hemmaplan så avslutningen mot Broberg kan vara det som avgör östgötarnas öde. Har dock drabbats av tre skador på startspelare under de två senaste matcherna som kan bli kostsamma om de inte kommer tillbaka.

10. Hammarby

Har växlat upp ordentligt på slutet, men kan ha den tuffaste avslutningen framför sig. Först kommer Edsbyn på besök och sedan ska det avgöras borta mot Sandviken så mycket talar för att de blir tvugna att förlita sig på andra lag. Men som Kasper Milerud säger: ”Vi har inget att förlora”.

11. Broberg

Satt i lite i skiten, men har gett sig själva chansen i och med segern mot Bollnäs. Gjorde inte bort sig mot AIK, men har nog inget att hämta i returen heller. Besegras Motala i sista omgången så blir det förmodligen slutspel för söderhamnarna.

Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Bollnäs har ställt till det för sig.

12. Bollnäs

Bollnäs, Bollnäs, Bollnäs. Har gett bort två matcher i rad redan i första halvlek så uppvaknandet i bägge andra halvlekarna har kommit för sent. Lyckas man hemmaslå Vänersborg på fredagen lever chansen i högsta grad och tabelljumbon Tellus kan bli en ordentlig räddningsplanka i sista omgången. Hoppet lever fortfarande, men det är på den sköraste av trådar.

13. Frillesås

Har inget att spela för förutom möjligheten till poängrekordet i elitserien. En poäng behövs, så att förlora på tilläggstid mot Vetlanda senast svider nog ordentligt. Avslutar på ett av de tuffaste möjliga vis mot Sandviken och Villa Lidköping.

14. Tellus

Solkara jumbon spelar bara av säsongen nu. Fick energi av sitt tränarbyte, men har nog redan avslutat säsongen mentalt.

Du ser alla matcher i elitserien på Sportbladet Play.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN