Får svenskt stöd: ”Det är tragiskt”

”Blir ännu starkare som brottarfamilj”

Zigmunds Jansons.
Zigmunds Jansons.

Navid Afkari är dömd till döden.

Nu uttrycker Sveriges förbudskapten sitt stöd för den iranske brottaren.

– Det är bara tragiskt, säger Zigmunds Jansons.

Flera stora organisationer sätter nu press på den iranska regimen i hopp om att Navid Afkari, 27, ska skonas. IOK (Internationella olympiska kommittén) har varit i kontakt med Iran efter påtryckningar från den övergripande idrottsfackliga organisationen World Players Association (WPA).

– Om man avrättar idrottare så här måste det resultera i att Iran förlorar all rätt att delta i internationell idrott, säger WPA:s ledare Brendan Schwab till Insidethegames.

– Vi följer våra riktlinjer, som innefattar att respektera enskilda länders juridiska system. Samtidigt är David Afkari en idrottare. Det gör att vi känner en samhörighet med honom. Som ni säkert förstår kan jag inte säga mer än så i nuläget, sa IOK:s Thomas Bach på onsdagskvällen.

Navid Afkari.
Navid Afkari.

”Det är tragiskt”

Nu uttalar sig Sveriges förbundskapten Zigmunds Jansons om saken.

– Det är bara tragiskt. För mig och för svensk brottning blir allt bara värre av att det är en brottare som drabbas. Jag kan inte alla detaljer, bara att han anklagas för att ha protesterat mot regimen, men det går inte att säga annat än att det är tragiskt när en person och brottare döms till avrättning, säger Jansons, som är förbundskapten i grekisk-romersk stil, till Sportbladet.

Ska verkställas i dag

För två år sedan protesterade Navid Afkari och hans två bröder mot regimen i vad som beskrivs som en fredlig demonstration. Men Afkari greps och har dömts till två dödsstraff. Enligt uppgifter från Iran ska han ha torterats för att erkänna mordet på en säkerhetsvakt.

Dödsdomen är planerad att verkställas i dag.

Zigmunds Jansons är bestört.

– Vi ställs mot brottare från Iran vid nästan varje internationell tävling och på mästerskapen. De är en av de mest framstående nationerna inom brottning. Det som kommer hända nu är att vi blir ännu starkare som brottarfamilj. Vi stöttar varandra och blir mer vänner, säger han.

Vill du se en bojkott av iranska idrottare som en markering?

– Nej, det blir ett dubbelt straff. Vi vill ha framstående motståndare och vinna med fair play. Tvärtom vill vi närma oss dem nu och bli starkare tillsammans.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN