Topplöpare larmar om trakasserier under utomhusträning

Av: Hilda Djupenström

Publicerad:
Uppdaterad:
Hannah Brier.
Foto: Patrick Smith / Getty Images North America
Hannah Brier.

När idrottsplatser är stängda i coronatider tvingas topplöpare från Storbritannien att träna på gator och i parker.

Något som har resulterat i att många upplevt trakasserier – och inte vågar träna så som de brukar.

– Jag blev helt chockad över mängden olämpliga kommentarer, säger Hannah Brier, landslagslöpare för Wales och Storbritannien, till The Guardian.

Hannan Brier, löpare för Wales och Storbritannien, berättar att hon börjat använda mer lössittande och neutrala kläder när hon tränar på grund av de återkommande, olämpliga, kommentarerna.

– Innan allt stängde ned hade jag inte sprungit på gatorna, jag sprang på löpbanorna eller på gymmet. Jag blev helt chockad över mängden med olämpliga kommentarer jag fick, säger hon till The Guardian.

Förföljdes av bilar

Enligt restriktionerna får enbart elitlöpare, med sporten som yrke, resa för att träna. Detta innebär att en stor del av topplöparna, vissa med landslagsuppdrag, inte får träna på sina vanliga idrottsanläggningar.

Nu larmar de om trakasserier under träningspassen – och vittnesmålen är många, enligt tidningen som pratat med flera av idrottarna.

Löparna har blivit förföljda av bilar, har fått elaka och sexistiska kommentarer ropade efter sig och en del har blivit utsatta för fysiska angrepp.

”De säkra träningsmiljöerna har försvunnit”

Nu har så många löpare i framför allt Wales, men också hela Storbritannien, klagat över otryggheten att Wales friidrottsförbund inlett ett samarbete med lokalpolisen i södra Wales i en kampanj för att göra löpningen säkrare.

– Covid har inneburit att de normala, säkra träningsmiljöerna försvunnit. Löpargrupper kan inte springa tillsammans, så säkerheten i att springa ihop är inte längre tillgänglig, säger James Williams, ordförande i Wales Friidrottsförbund, till The Guardian.

– När anläggningarna stängts har fler blivit tvungna att vara kreativa med sin träning, vilket lett till att man sprungit utomhus, där vi till skillnad från på löpbarnorna, inte direkt kan tackla den här typen av beteende.

Publicerad:

LÄS VIDARE