Häckners odödliga rekord fyller 100 år

Foto: WIKIPEDIA
Yngve Häckner.
SPORTBLADET

Idag, för exakt 100 år sedan, slog Yngve Häckner världsrekord i dåvarande OS-grenen spjutkastning sammanlagt.

Örebroaren är död sedan 30 år – men hans rekord är odödligt.

Örebroaren Yngve Häckner är för evigt världsrekordhållare.

Hans notering i den dåvarande OS-grenen spjutkastning sammanlagt från 1917 är omöjlig att slå.

Det internationella friidrottsförbundet tog nämligen bort grenen från mästerskapsprogrammet året senare och möjligheten att slå världsrekordet försvann 1938, skriver na.se nu i samband med 100-årsjubileet.

Spjutkastning sammanlagt var på den tiden lika prestigefyllt som vanligt spjut och i den nu bortglömda grenen kastade utövarna tre spjut med vänster arm och tre med höger och sedan räknade man ihop de bästa kasten med varje arm.

Yngve Häckner kastade 52,47 meter med vänster arm och 61,81 med höger, totalt 114,28 meter, i sitt världsrekord.

Kriget satte stopp för karriären

Häckner fick dock aldrig chansen att delta i något internationellt mästerskap. När första världskriget bröt ut 1914 var han 19 år och vid krigets slut hade spjutkastaren lagt karriären åt sidan för att fokusera på sina studier, skriver NA.

Om jag kunnat räkna med att på den tiden få mäta mina krafter med utländska jämnbördiga medtävlare skulle jag kanske ändock ha kunnat för en tid hålla mig i stjärnklassen, men världskriget omöjliggjorde alla tankar härpå. Det brast alltsedan dess i viljesamlingen, och mina resultat blivo därefter", skrev Häckner i sin klubbs jubileumsskrift 1928 enligt NA.

Yngve Häckner dog 1987, 92 år gammal.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott