”Förödande för sporten om vi inte lever upp till det”

avMalin Wahlberg

Foto: BILDBYRÅN

LEVI. Han målas ut som den som ska fylla luckan när stjärnorna slutar.

Kristoffer Jakobsen, 23, känner av pressen. 

– Om inte vi lever upp till det känns det nästan förödande för sporten, säger han.

Jens Byggmark, Markus Larsson, Axel Bäck och Anton Lahdenperä har slutat de senaste säsongerna. André Myhrer, 34, har flaggat för att han kan göra det efter VM i Åre 2019. 

Så vilka ska fylla luckan efter den gyllene generation som tidigare utgjort världens kanske bästa slalomlag? 

Frågar man stjärnorna är det ett namn som nämns. 

– Krille åker jäkligt bra. Han har potential att göra det bra här som i fjol och ännu bättre längre fram, säger Mattias Hargin. 

– Krille har visat framfötterna så farten finns ju. Men man får ge dem lite tid, det händer inte över en säsong, säger André Myhrer.

Svårt att äta och sova

23-årige Kristoffer ”Krille” Jakobsen var, trots sent startnummer, tolva i Levi i fjol efter två superåk. Han vet vad som förväntas av honom och de andra yngre åkarna som tagit steget upp i träningsgrupp ett. 

– Jag skulle köra Sölden och, alltså, man har en jäkla press inför starten. Man har åkt bra, många tror på en runt i närmaste kretsen och man har en himla press på axlarna faktiskt som ligger där. Nu när det blev inställt var det sjukt tråkigt, men det var ändå som att något släppte, säger Jakobsen. 

Det låter jättejobbigt? 

– Det är jobbigt. Inför varje race också. Men alla har nästan det känns det som, den där prestationsångesten. Speciellt i början. 

Hur hanterar du det? 

– Säkert jättedåligt. Det är ingenting jag jobbar med. Det är bara att man mår dåligt hela tiden runt race. Det är svårt att sova kvällen innan och man mår dåligt hela dagen och har svårt att äta över huvud taget. Men jag jobbar ändå med mig själv mycket för att acceptera att man mår dåligt när det är race och att det inte spelar någon roll för prestationen.

”Måste göra det snabbt”

Jakobsen har tillsammans med Gustav Lundbäck, 24, och Mattias Rönngren, 24, tagit steget upp och tränar nu med Myhrer, Hargin och Matts Olsson. 

I Levi kommer ytterligare en åkare född på 90-talet till start i 24-årige Anton Cassman. Jakobsen har reflekterat över att det är dags för 90-talisterna att kliva fram. 

– André har pratat mycket om att VM är hans sista och då är vi en ännu mindre grupp. Det känns extremt tufft också att vara nästa steg i Sverige. De sätter ingen press på oss från ledningen och säger att vi måste, men man känner ju ändå själv att vi ska och man sätter pressen på sig själv, säger han och fortsätter: 

– Vi vill ju att så många svenskar som möjligt ska vara i tv-rutan och det har alltid varit så sedan man var liten att det är svenskarna som är roliga att titta på. Om inte vi lever upp till det känns det nästan förödande för sporten. Vi måste göra det snabbt också.

”Har mycket att leva upp till”

Även Gustav Lundbäck känner av pressen. 

– Samtidigt som det är kul känner man en press att det måste hända något. Om de är borta om två år är det bara vi kvar. Det är inte så länge så det är klart att det känns, säger han och fortsätter: 

– Vi har mycket att leva upp till med tanke på hur bra det svenska slalomlandslaget har varit genom tiderna. Men jag tror absolut att vi kan leva upp till det skidåkningsmässigt.

Myhrer är heller inte orolig för att landslagets nya åkare kommer att kunna fylla luckan. 

– Nej, herregud. Så stor lucka är det väl inte? Ger man dem tid kommer de att komma.

ARTIKELN HANDLAR OM