Nytt reglemente – då hotar Ferrari med att lämna Formel 1

Foto: Mark Thompson / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Ferrari hotar med att lämna Formel 1

avAnna Andersson

SPORTBLADET

Ägarna planerar ett nytt motorreglemente till Formel 1 år 2021.
Även mästarteamet Mercedes är kritiskt, men Ferrari går ett steg längre.
De hotar att lämna mästerskapet.
– Vi har ingen lust att leka NASCAR över hela världen, säger Ferraris president Sergio Marchionne.

Foto: Antonio Calanni / TT / NTB Scanpix
Sebastian Vettel och Ferrari-presidenten Sergio Marchionne.

Sedan Liberty Media tog över Formel 1 och har de nya ägarna haft målsättningen att göra sporten större, bättre och mer underhållande. Till 2021 planerar man ett nytt motorreglemente, även om man behåller motorerna som är 1,6-Liter-V6 så ska energiåtervinningen förändras.

Men det nya förslaget möts av kritik från Mercedes, Red Bull och Renault.

– Vi måste vara extremt försiktiga, även om FIA och F1:s ägare säger något annat så handlar detta om en helt ny motor, säger Renaults Cyril Abiteboul till motorsporttotal.
– Varje gång det kommer nya regler som kräver en ny produkt så vet vi vad som händer. Det blir en kapprustning.

Nytt reglemente - Ferrari hotar med att lämna Formel 1

Mercedes stallchef Toto Wolff anser att kostnaderna kommer att skena, även om motorn ser ungefär likadan ut så påpekar han att det finns stora skillnader och vilket kommer att leda till en parallell motorutveckling under de kommande säsongerna vilket driver upp kostnaderna.

– Det känns inte som om man lär sig av de misstag vi redan har gjort, säger Wolff.

Ferrari delar hans kritik och teamet som varit en del av F1 sedan starten 1950 hotar med att lämna Formel 1 om ägarna inte utvecklar sporten i den riktning som Ferrari trivs med.
– De har ett par bra tankar, som att sänka kostnaderna, men det finns också saker som vi inte är överens om. En sak är att motorn inte ska vara avgörande, det kan vi inte acceptera, säger Ferraris president Sergio Marchionne.
– Om vi anser att omständigheterna är så att Ferrari inte når de resultat och den PR som stärker den suveräna positionen som Ferrari har så kommer Ferrari inte att vara med.

Kontrakt till 2020

Ferrari har kontrakt till 2020, men Marchionnes uttalande tyder på att Ferrari lämnar F1 om teamet inte får som man vill fram till dess.
– Om de bygger om sandlådan så att det inte ser ut som en sandlåda längre så vill vi inte vara med och leka, säger Ferraris president.
- Vi har ingen lust att leka NASCAR över hela världen.
Ferrari har hotat med att lämna F1 vid ett par gånger i historien, men detta är första gången som Sergio Marchionne är så kritisk mot sporten och säger sig vara beredd att lämna mästerskapet. FIA, ägarna Liberty Media och representanter från de sex teamen i strategigruppen har ett stort möte den 7 november.

Lista: Sju snabbaste banorna i formel 1 00:51
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1

Ferrari