Publicerad:

Lag Hasselborg klart för VM-final

Av: TT

Publicerad:
Foto: Daniel Kihlström/TT

De olympiska mästarna i lag Hasselborg är klart för sin andra raka VM-final.

Efter semifinalsegern mot Japan med 6–3 väntar Schweiz i spel om guldet i danska Silkeborg. Mötet blir en repris på EM-finalen i november när Sverige tog hem guldet.

Vid samma tidpunkt i fjol nådde lag Anna Hasselborg VM-final i North Bay, men då blev det förlust mot hemmanationen Kanada. Det svenska curlinglandslaget kom till det mästerskapet tröttkört efter OS-guldet i Pyeongchang några veckor tidigare.

Tolv raka segrar

I danska Silkeborg har kvartetten Anna Hasselborg, Sara McManus, Agnes Knochenhauer och Sofia Mabergs känt sig pigga och fräscha under hela mästerskapet. Det har också avspeglat sig i spelet. Efter premiärförlusten mot Kina har Sverige tagit tolv raka segrar – den senaste kom alltså mot Japan i semifinalen.

När nationerna möttes 24 timmar tidigare i grundserieavslutningen hade Sverige redan säkrat förstaplatsen och en direktbiljett till semifinalen. Trots det blev det svensk seger med 9–8.

I semifinalen var Sverige i förarsätet under hela matchen. De unga japanskorna, som gör sitt första internationella mästerskap, släppte visserligen inte taget inledningsvis, men när framför allt skippern Anna Hasselborg visade mästartakter stakades vägen mot VM-finalen ut. Först ordnade hon en tvåa i den fjärde omgången och i den sjunde omgången drog Hasselborg in en precis sista sten för en ny tvåa och ett ryck till en 5–2-ledning.

När lagen tog varsin poäng i de efterföljande omgångarna hade Sverige en betryggande trepoängsledning (6–3) inför den tionde och sista omgången. Där svarade svenskorna för ett briljant försvar av sin ledning och japanskorna tvingades till slut ge upp.

Repris på EM-finalen

Lag Hasselborg har inte enbart fått skriva in ett OS-guld och ett VM-silver på meritlistan under de senaste 13 månaderna. I september och oktober tog laget två grand slam-segrar på den prestigefyllda touren i Kanada och i november plockade svenskorna hem sitt första EM-guld.

Då var det just Schweiz som lag Hasselborg besegrade med 5–4 i finalen i Edinburgh. Schweiziska lag Silvana Tirinzoni vann sin VM-semifinal mot Sydkorea med 5–3 i skiljeomgång.

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN