Tillbaka för att hedra lagkamratens minne

Brodern: Det är väldigt fint gjort av Marit

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Den 1 maj ska arrangeras ett minneslopp för att hedra den bortgångna norska skidåkaren Vibeke Skofterud.

Nu meddelas att skiddrottningen Marit Björgen drar på sig löparskorna och gör tävlingscomeback för att dra sitt står till stacken.

– Det är väldigt fint gjort av Marit, säger Vibekes bror Tormod Skofterud i ett pressmeddelande.

Vibeke Skofterud omkom i en vattenskoterolycka sommaren 2018. Bland de som sörjde Skofterud fanns mångåriga lagkamraten och jämngamla Marit Björgen.

”Kära Vibeke, detta var alldeles för tidigt. Jag är ofantligt glad för alla fina stunder vi hade tillsammans. Tuff konkurrent i spåren, men allra viktigast den varmaste, snällaste, tuffaste och roligaste kvinnan i världen. Det var aldrig tråkigt runt Vibeke, och tomrummet efter henne blir stort och omöjligt att fylla. Vi har upplevt så mycket tillsammans, från OS-guld i stafett till fest hemma i Trøndelag, och minnena kommer jag att leva på länge. Mina tankar går i dag till familjen och hennes närmaste. Älskar dig Vibeke. Vila i frid”, skrev Björgen efter beskedet.

Födde barn i slutet av mars

Nu gör skiddrottningen en slags tävlingscomeback för att hedra sin lagkamrat. Men denna gång i löpspåret, skriver Dagbladet.

Det är Skofterud minnesfond som arrangerar tävlingen, som skulle ha varit en skidtävling i februari men som efter en tidig vår nu istället förvandlats till en löpartävling den 1 maj. Björgen, som även sitter i minnesfondens styrelse, kommer till start trots att hon födde barn så sent som i slutet av mars.

– Det är väldigt fint gjort av Marit, säger Vibekes bror Tormod Skofterud i ett pressmeddelande.

1 av 3 | Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE