Världscupen i längdskidor

Förklaringen till svaga starten: ”Ville inte gå ut”

avAnna Rydén, Malin Wahlberg, Petra Thorén

RUKA/STOCKHOLM. Calle Halfvarsson gjorde en svag första halva av jaktstarten.

Förklaringen:

– Jag tror att jag gjorde en dålig uppvärmning idag. Jag satt i husbilen och ville inte gå ut i kylan, säger Halfvarsson som fick förklara missen för ledarstaben.

Calle Halfvarsson behöll sin nionde plats i jaktstarten. Svensken öppnade svagt, men körde upp sig under andra halvan.

– Jag var så trött där nere på både första och andra varvet så jag undrade vad gör jag här. Jag kanske ska jobba här inne med er i stället, säger Calle Halfvarsson och fortsätter sedan:

– Jag trodde inte att det skulle bli en topp 30-placering idag, men sedan vaknade jag till liv sista två varven och kunde åka ganska bekvämt.

”Jag är en norsk viking”

Förklaringen till den svaga starten? En uppvärmningsmiss.

– Jag tror att jag gjorde en dålig uppvärmning idag. Det var lite slarvigt. Jag satt i husbilen och ville inte gå ut i kylan. Jag satt i en skön stol där, säger Halfvarsson och fortsätter:

– Det är kallt och då är det än mer viktigt att göra en bra uppvärmning, men jag måste skärpa mig. Nu är det som att jag blir varm efter tre varv. Jag värmde upp lite grann, men jag borde ha värmt upp mer.

Emil Iversen kände dock inte av kylan.

– Calle är en solskensåkare. Han är svag för både regn och vind. Men jag är en norsk viking, jag har inte tänkt en sekund på att det är kallt och inte frusit en sekund. Jag myser.

Calle Halfvarssons slarv blev ett ämne för den snabba utvärdering som han själv och tränaren Mattias Nilsson gjorde efter loppet.

– Vi har pratat om det. Calle överdriver förstås en del, men visst han ska ge uppvärmningen mer tid. Det är en procedur som ska göras och idag hamnade han i tidspress. Han ska stegra sin intensitet och idag blev lite för mycket av löpning och det borde varit mer på skidor, säger Mattias Nilsson.

Kan man inte kräva av en landslagsåkare att hen i alla fall ska klara just de grundläggande sakerna?

– Han bör absolut se till att ge sig själv mer tid.

Kan du vara säker på att de inte händer igen?

– (skratt ) Om det vore så enkelt....

Kläbo dominant igen

Johannes Hösflot Kläbo gick ut i ledningen i jaktstarten, men den norska stjärnan lyckades inte behålla sin lucka och fick sällskap av Iversen och Niskanen.

I den sista backen knäckte Hösflot Kläbo dock motståndarna. Iversen lyckades hänga på någorlunda, men hade ändå ingen chans på upploppet.

Jens Burman stod dock för den bästa insatsen och hade sjätte bästa tid på sträckan.

– Det var ett krig. Men skejtformen känns ändå ganska bra. Jag får ändå säga att jag är lagom nöjd med helgen. Jag vill sikta ännu högre framöver, säger Burman som slutade på 13:e plats.