”Mauler”: En bit i livet som saknas

Alexander Gustafsson tillbaka i ringen

avAndreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

För ett halvår sedan avslutade han karriären.

Känslan är att ”The Mauler” börjar ångra sig.

– Inget kan ersätta adrenalinpåslaget du får av att gå upp i ringen, säger han inför sin ”minicomeback” mot Anton Turkalj.

Svettpölarna blänker på mjukmattorna. Flåset blir allt mer intensivt. Alexander Gustafsson, 32, och hans träningskollegor är helt utpumpade när träningspasset inne på Allstars Training Center är över.

Han älskar det här.

Det är det här han har vigt sitt liv åt.

Så varför valde Sveriges störste MMA-fajter genom tiderna att lägga av? Varför kastade han handskarna i golvet och sa ”the show’s over” inför hemmapubliken i Globen den där junikvällen i somras?

1 av 2 | Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Jo, för att där och då kändes det rätt.

Men nu då? Ett halvår senare, efter tid till eftertanke.

Har han ångrat sig?

”Inget som försvinner”

”The Mauler” tvingas fundera ett tag innan han svarar:

– Jag vet inte… Jag har nog inget konkret svar på den frågan. Men det är klart att man saknar scenen lite. Man saknar att kliva upp (i ringen) och tävla på riktigt. Man är en tävlingsmänniska och det är inget som försvinner över en dag.

På onsdag går han upp i ringen igen. Han möter Anton Turkalj i en grapplingmatch i ”AK Fighting Championship 3” i Göteborg. En match som sänds exklusivt på Sportbladet, och en match som möjligen kan ge Alexander Gustafsson mersmak inför en eventuell comeback i UFC.

Han stänger i alla fall inte dörren.

– Vi får se vad som händer. Jag har fortfarande kontakt med UFC. Jag har inte klivit av på något vis, utan kontraktet (tre matcher till) kvarstår ju. Det där är tankar man brottas med varje dag, men samtidigt … innan jag ens kommer fram till ett beslut måste allt vara på plats, säger Alex.

”Måste vara på riktigt”

Han är numera familjefar. Pappa till två barn, en dotter och en son.

– Det är mycket runtomkring. Det handlar inte bara om att vara här (på gymmet) och svettas, utan livet ska funka i övrigt också.

Om du skulle få en utmaning i dag, hade du kunnat tacka ja?

– Svar nej. Skulle man så småningom göra en sista, ordentlig satsning på det här – jag är ändå bara 33 år gammal, så det finns år kvar att ge – måste allt vara på plats. I så fall vill jag göra det på riktigt.

Vad gör du om dagarna nu? Går du runt och är rastlös eller sysselsätter du dig?

– Jag är mycket ute i skogen med hundarna och så. Jag är absolut inte rastlös. Sen är det en stor jävla skillnad på att leva ett vanligt liv jämfört med att kliva upp i en bur och fajtas. Det är två helt skilda världar. Men den känslan, det ”go:et”, det adrenalinet … visst känner man att det finns en bit i livet som saknas och det är just den biten.

Och den känslan kan man inte få på något annat sätt? Det går inte att ersätta den i vanliga livet?

– Nej, det går inte, för det är den absolut mest extrema känslan du kan få.

Någonstans känner du att det vore härligt att få uppleva den igen?

– Den känslan saknar man. Det gör man…, säger Alexander Gustafsson.

Sportbladet sänder fajten den 11 december – se den här!

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM