Olsson: ”Ta tillbaka Hellas”

Så vill Staffan Olsson lyfta Stockholmshandbollen

Publicerad:

SPORTBLADET

Stockholmshandbollen är i kris.

Då har Stockholmshandbollens störste en vision.

– Ta tillbaka Hellas till handbollsligan, säger Staffan Olsson.

Mörkret har sänkt sig över Stockholmshandbollen på herrsidan (på damsidan är Skuru favorit i den stundande SM-finalen och GT Söder har gått upp i SHE).

Både Hammarby och AIK åkte ur handbollsligan i år, Bajen efter 16 raka säsonger i högsta divisionen och AIK efter första säsongen sedan Ricoh blivit AIK.

1 av 4 | Foto: MAGNUS LEJHALL / BILDBYRÅN

Båda klubbarna har dessutom usel ekonomi: Hammarby fick inte elitlicens och AIK sade upp alla spelarkontrakt innan man tvingades ändra sig då förfarandet var regelvidrigt.

Skånela missade därefter i kvalet från allsvenskan och det innebär att för första gången sedan 1984/85 kommer högsta divisionen i handboll spelas utan ett 08-lag nästa säsong.

– Det är oerhört tråkigt, säger Staffan Olsson, den kanske störste genom tiderna från Stockholmshandbollen.

Ett neutralt klubbmärke

Men han har en vision om hur Stockholm, som fortfarande är landets största handbollsdistrikt sett till antalet spelare, ska kunna komma tillbaka på allvar i herrhandbollen.

– Jag säger: Ta tillbaka Hellas!

Han syftar på den klassiska klubben som ligger på delad fjärdeplats i antalet SM-guld och blev mästare fyra år i rad 1969–72 samtidigt som var den dominerande klubbadressen i landslaget. Senast Hellas spelade i allsvenskan var 1986/87 och man håller numera till i division tre.

1 av 2 | Foto: Lagbilder
Lagbild på Hellas handbollslag 1969. Stående fr.v. Dan Eriksson, Göran Hård af Segerstad, Björn Wedelin, Per Gullström, Sven Thelander, Bengt Johansson (lagkapten). knästående fr.v. Lennart Eriksson, Frank Ström, Jan Johansson, Hans Eriksson och Björn Danell, handbollsspelare Sverige.

Olsson menar att det behövs ett ”neutralt” klubbmärke som blir hela Stockholms flaggskepp i handboll.

– Nu är det risk för att man låter som man tillhör det gamla gardet, fast det gör jag ju (skratt), men det är bättre med en oberoende handbollsklubb som Stockholmshandbollen i princip kan enas bakom.

– Det har ju bevisats att det inte hjälper att ha ett starkt varumärke bakom sig, som Hammarby eller AIK. Det är fakta. Hellas är ett klubbmärke som ingen blir uppjagad av eller känner konkurrens från.

Ungdomarna kvar ute i klubbarna

Olsson fostrades i Skånela från Märsta, slog igenom i Cliff och var först spelande tränare och sedan enbart tränare när Hammarby tog tre raka SM-guld 2006–08.

– Det har genom åren väldigt snabbt blivit konkurrens mellan klubbarna istället för att inse att man behöver hjälpas åt för att lösa det här med hallar, träningstider och matcharenor. En jäkla generalisering nu, men var och en har tittat åt sitt lilla hus och skyddat det och inte brytt sig så mycket om helheten.

I Olssons vision fortsätter ungdomsverksamheterna bedrivas ute i klubbarna. Hellas samarbetar med alla dessa klubbar och de bästa spelarna samlas sedan i Hellas elitlag och junior-/b-lag.

– Det finns många klubbar som gör ett bra ungdomsarbete. Sedan kommer man alltid behöva ta in spelare utifrån om man vill vara ett topplag. Men jag är övertygad om att det går att bygga en stomme från Stockholm.

Eriksdalshallen som hemmaarena?

– Ja, det finns ju ingen annan, säger Olsson, som gärna vill se en ny arena i Stockholm med plats för 4000–5000.

Skulle du kunna tänka dig vara en del av det här?

– Jag bor ju i Stockholm och är uppfostrad i Stockholmshandbollen så kan man hitta något där... men jag mäktar inte med att starta upp det.

LÄS OCKSÅ

Hellas handboll – giganterna som försvann

Publicerad:

LÄS VIDARE