Så mycket kan åkarna tjäna i vinter

avMalin Wahlberg, Petra Thorén

De svenska längdåkarnas ersättning från förbundet höjs med hela 67 procent till kommande säsong.

Dessutom görs det omdiskuterade bonussystemet om.

– De som åker fort kommer tjäna mer och så ska det vara, säger Teodor Peterson.

Förra säsongen fick de svenska längdåkarna 120 000 kronor i ersättning från förbundet inför varje säsong. Men till i år har den summan höjts till 200 000 kronor, en höjning på hela 67 procent.

– Det har blivit bättre. Det var på tiden att det höjdes nu och att det gjordes om utifrån hur det ser ut i dag. Jag hoppas och tror att åkarna också är nöjda, säger åkarrepresentanten Teodor Peterson.

Dessutom görs den omdiskuterade bonusen om. Förra säsongen fick åkarna 50 000 kronor för en seger i världscupen, men ingenting för en andra- eller tredjeplats.

”Kom önskemål från åkarna”

Däremot fick åkarna en kollektiv bonus på 100 000 kronor om landslaget tillsammans tog 30 pallplatser eller mer i världscupen. Den gällde dock inte för åkare som stod utanför landslaget – även om de stått för flera av pallplatserna.

Men nu blir den bonusen i stället individuell.

– Det kom det önskemål från åkarna att de inte ville ha den utan i stället en individuell lösning. Så vi flyttade runt pengar och la in en del mer i systemet för att vi tycker att de är värda det. Så länge vi har medel kan vi göra det, sedan kan det förändras om vi inte lyckas sponsormässigt, säger förbundsdirektören Ola Strömberg.

Enligt det nya bonussystemet får åkarna 50 000 för en seger, 30 000 för en andraplats och 20 000 om de kommer trea.

– Det är lika för alla, oavsett var man kommer ifrån. Det känns rättvist. De som åker fort kommer tjäna mer och så ska det vara, säger Peterson.

Maja Dahlqvist, som kammade hem flera andra- och tredjeplatser förra säsongen, är nöjd med utvecklingen.

– Jag tycker att det är bra. Det är säkert fler som kommer att kunna ta del av bonus nu när det gäller för alla platser på pallen. Det är positivt alla åkare kan få bonus, säger sprintspecialisten.

1 av 2 | Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
ARTIKELN HANDLAR OM