Ramel: ”Var så nervös - förstod inte vad som hänt”

TOKYO. Juliette Ramel krossade sitt gamla personbästa i OS-finalen.

Dessvärre blir själva kürprogrammet ett suddigt minne för 34-åringen.

– Jag var så nervös inför küren att jag inte förstod vad som hänt efteråt. Jag fick en liten black out, säger en lycklig Ramel.

Både de mörka regnmolnen och kvällsmörkret hade dragit in över Equestrina Park i Tokyo när Juliette Ramel och hästen Buriel skulle visa upp sitt kürprogram på OS. Och när det gällde som mest levererade ekipaget sin bästa kür någonsin. Ramel och hästen Buriel sopade banan med sitt gamla personbästa på 76.705 och slutade på en nionde plats med det nya rekordet på 81.182 procent.

– Det var skönt, jävligt skönt. Buriel går igång mycket på musiken så vi har ridit väldigt lite Kurer så man vet inte om han ska tända till för mycket. Men idag var det bara och det var väldigt skönt, säger Ramel och öser beröm över hästen Buriel.

– Han är en fantastisk individ. Som en kompis när man reser. Han är en otrolig atlet också så det känns jättefantastisk. Han är en otrolig häst. Man märker hela tiden hur fokuserad han är och man märker också hur kul han tycker det är, säger Ramel med tårar i ögonen.

Var du känslosam när programmet var över och ni hade presterat så bra?

– Jag är mer nervös inför küren än för Grand prix och specialen. Det blir lite så att när jag har ridit så vet jag inte vad som har hänt. Om det var bra eller dåligt. Jag får lite black out. Jag satt och tänkte bara, jaha undra vad jag får för poäng. Men de där utanför (lagkamrater och förbundskapten) var väldigt glada så det kändes bra.

Juliette Ramel och hästen Buriel i OS-finalen i dressyr.
Juliette Ramel och hästen Buriel i OS-finalen i dressyr.

”Klart att man blir rörd”

Sverige hade två inkvalade ekipage till den individuella finalen. Therese Nilshagen och hästen Dante hade en tyngre dag och landade tillslut på 79.721 och en 14:e plats.

– Jag hade hoppats på att vara över 80. Det har varit dalar och toppar under OS men jag personligen är tillfreds med det vi har presterat. Klart att jag gärna hade velat toppat sista dagen men jag är nöjd med min häst, säger Nilshagen.

Förbundskapen Bo Jenå var nöjd med båda sina adepter men höjde självklart Ramels insats extra mycket.

– Det var riktigt bra av Juliette, det absolut bästa hon har presterat i kür. Det är absolut ett genombrott för hennes del i mästerskap. Klart att man blir rörd, man ser hur de sliter och jobbar. De ger allt för att det ska gå bra och när de kan prestera när det gäller så är det väldigt kul, säger Jenå.

På prispallen dominerade som väntat Tyskland. Vann gjorde Jessica von Bredow-Werndl på 91.732, silvret gick till landsmaninnan Isabell Werth på 89.657. Brittiskan Charlotte Dujardin knep bronsmedaljen med sina 88.543.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.