Daley tog OS-guld – vill ge hopp åt unga HBTQ-personer

Simhopparen Tom Daley har tagit sitt första OS-guld, tillsammans med Matty Lee.

Han hoppas att det kan ge hopp åt unga personer i HBTQ-samhället.

– Jag känner mig otroligt stolt över att säga att jag är en homosexuell man och olympisk mästare, säger han på presskonferensen.

På OS både 2012 och 2016 tog Tom Daley brons i simhopp. I år säkrade han sin första olympiska guldmedalj, i synkroniserat simhopp tillsammans med kompanjonen Matty Lee.

Redan som 14-åring gjorde britten Daley sin olympiska debut. Då deltog färre än 20 personer som var öppet HBTQ. Nu, tretton år senare, är den motsvarande siffran drygt 160 aktiva. Daley hoppas att han och andra idrottare kan finnas som stöd för unga personer som är HBTQ.

– När jag var ung kände jag mig alltid ensam, annorlunda och som att jag inte passade in. Jag trodde inte att jag skulle lyckas, för jag var inte den som samhället ville att jag skulle vara. Att kunna se personer som är öppet HBTQ+ vara med på OS – jag hoppas att det kan ge hopp åt unga, säger han på presskonferensen efter segern.

”Du är inte ensam”

Daley kände sig helt enkelt utanför som ung. Just därför vill han sända ett meddelande till personer som är i den situationen i dag.

– Oavsett hur ensam du känner dig så är du inte ensam. Du kan lyckas med vad som helst. Det finns många här som är redo att stötta dig, säger han riktat till unga personer framför skärmen.

Han berättar även om stödet från sin man och deras barn. Hur han presterar som idrottare är inte längre det som är allra viktigast.

– De älskar mig oavsett, säger han.

På Twitter hyllas han av den brittiske fotbollsexperten Gary Lineker.

”En stor inspiration för så många. Bra sagt och bra gjort”, skriver han.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.