Jätteskrällen: Osaka utslagen ur OS

Hon tände elden – men nu är OS över för Naomi Osaka.

Världstvåan föll i två raka set mot tjeckiskan Marketa Vondrousova.

– Jag borde vara van vid att spela med press, säger japanskan.

23-åriga hemmahoppet var utspelad i första set i den tredje rundan och föll med 1–6 – ett set som bara varade i 24 minuter.

Andra set var desto jämnare – men Naomi Osaka, en av hela Tokyo–OS mest uppassade stjärnor, fick se sig besegrad även där.

Marketa Vondrousova, 42:a plats på världsrankingen, vann andra set med 6–4 och skickade därmed ut världstvåan – som varit världsetta och som vunnit fyra grand slam-titlar.

Tårfylld

Efter uttåget lämnade Osaka utan att passera den mixade zonen, i stället tog japanskan en annan utväg och lämnade arenan.

Men Osaka kom tillbaka till mixade zonen – där hon fick frågor hur mycket pressen spelade in på uttåget.

– Jag känner att jag borde vara van att spela med press vid det här laget. Men samtidigt, med tanke på pausen jag tog (läs nedan), har allt varit lite jobbigt. Jag är glad att jag åtminstone inte åkte ut i den första rundan, säger en tårfylld Osaka.

– Givetvis är jag ledsen över att jag förlorade, men jag är väldigt glad över min första OS-upplevelse.

Vondrousova om knallen:

– Jag har slagit Serena (Williams) två gånger, men hon (Osaka) är den bästa vi har just nu. Jag kände att hon var under press och jag kan inte ens föreställa mig den pressen, säger tjeckiskan.

– Det är tufft för henne att spela i Japan på OS. Jag skulle vilja säga att jag är väldigt ledsen för det japanska folkets skull, men jag är väldigt nöjd med mitt eget spel.

Mental ohälsa

Osaka tog ett uppehåll från tennisen tidigare i somras, på grund av mental ohälsa, där hon drog sig ur Franska öppna – och ställde in sin medverkan i Wimbledon – som en protest mot att arrangörerna tvingade henne att ställa upp på presskonferenser.

Det här var den andra stora skrällen i damernas OS-tennis, då världsettan, australiskan Ashleigh Barty, åkte ut redan i första rundan mot spanjorskan Sara Sorribes Tormo.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.