Förre tennisstjärnan öppnar upp om övergreppen

Andrea Jaeger, 57, var en framgångsrik tennisspelare.

Nu öppnar hon upp om en mörk tid under sin karriär, där hon bland annat blev utsatt för minst 30 sexuella övergrepp.

– Varje vecka behövde jag oroa mig för den där skiten, säger Jaeger till The Independent.

Amerikanskan Andrea Jaeger hade en kortvarig men framgångsrik tenniskarriär under början av 1980-talet. Ett tag var hon rankad som världstvåa, och hon lyckades även plocka tio individuella titlar. Dessutom tog hon sig till två Grand Slam-finaler.

Redan som 19-åring la Jaeger dock ner karriären på grund av en allvarlig axelskada. Men nu öppnar 57-åringen upp om en mörk tid under sin karriär.

För The Independent berättar Jaeger att hon bland annat blev sexuellt trakasserad av en funktionär.

– Jag hade minst 30 incidenter med en specifik personalmedlem. Alla försöken gjordes i omklädningsrummet väldigt, väldigt tidigt i min karriär, säger hon.

Andrea Jaeger som nunna 2007.
Andrea Jaeger som nunna 2007.
Andrea Jaeger i Wimbledon 1982.
Andrea Jaeger i Wimbledon 1982.

Vågade inte berätta för sin pappa

Hon menar att en seniorspelare såg en av incidenterna, men att personen inte ingrep. Jaeger ville berätta för sin pappa om vad som hade hänt, men hon var orolig för hur han skulle reagera.

Som 16-åring blev Jaeger medbjuden på en spelarfest. En anställd för Women’s Tennis Association (WTA) frågade Jaeger om hon ville ha en drink, och tennis-spelaren bad om att få en utan alkohol. När hon väl smakade sin drink tyckte hon att det smakade konstigt.

Hon menar att hon snabbt började känna sig påverkad, och efter festen fick hon skjuts hem av samma person som bjudit på drinken.

– När vi kom till min lägenhet följde hon med mig till dörren och försökte kyssa mig. Jag blev så illamående att jag kröp upp för trappan inomhus och jag försökte att inte spy så att min pappa skulle se mig, säger Jaeger.

”Varje gång jag försökte stå upp blev jag hotad”

Incidenten fick Jaeger att agera.

– Jag sa att det där behövde sluta. Varje vecka behövde jag oroa mig för den där skiten. Men de sa till mig ”om du säger ett ord om det här kommer vi se till att din systers stipendium på Stanford dras in”. Varje gång jag försökte stå upp för mig själv blev jag hotad med att någon annan skulle skadas, säger hon.

2006 blev Jaeger en nunna vid Episcopal Church i Santa Rosa Beach i Florida. Hon uppges ha lämnat kyrkan 2009.

En vy över Wimbledons centrecourt.
En vy över Wimbledons centrecourt.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN