Lina Hurtig

Kärleksbudskapet blev ett starkt statement i Italien

Lina och Lisa Hurtig berättar om uppmärksammade Juventus-videon

Av: 

Petra Thorén

SPORTBLADET

MONCALIERI. Videon på Juventus sociala kanaler blev ett statement som landade tungt i katolska Italien.

Lina och Lisa Hurtig har i takt med att dottern Lo vuxit insett kraften i deras kärleksbudskap.

På ett torg i Moncalieri berättar fotbollsparet om första året som mammor och om stödet från den internationella storklubben.

– Det betyder allt för mig att Lisa och Lo vill och kan vara här, säger landslagsanfallaren Lina Hurtig.

Ta ut ditt drömlag i nya EM-elvan 2022!

Stenläggningen på Piazza Vittorio Emanuele njuter av de få droppar som skvätter från det sluttande torgets fontäner.

Det skramlas med bestick på den närliggande osterian och en försumlig försommarvärme försätter en blek nordbos sinne i semesterkänsla.

Fotbollsparet Lina och Lisa Hurtig kommer i shorts och kortärmat uppför en av kullerstensgatorna som förenas på torget. Lina skjuter vagnen med en vaken och alert Lo framför sig.

– Man kan gå hit och sätta sig och äta. Just nu är det fantastiskt, med det här vädret, säger Juventus svenska landslagsanfallare Lina Hurtig.

De bor i en lägenhet på promenadavstånd i Moncalieri, en stad belägen som en förort sydväst om Turin.

Området är lugnt och träningsanläggningen Vinovo - där Juventus damer huserar på rymliga faciliteter bakom en skyskrapa av töja – är bara en kvart iväg i bil.

PLUS: Fagerlund: En EM-trupp med solskenshistoria


Paret Hurtigs fordon avslöjar förresten en del av det stöd som Juventus som klubb erbjuder småbarnsfamiljen.

– Lagkamraterna är avundsjuka för jag har en Jeep. Vi hade en Fiat 500 tidigare och det gick ju inte, säger Lina med ett skratt.

Familjen har vuxit. Hårfagra Lo närmar sig ettårsdagen och vardagen har kastats upp och ner på många sätt och vis. 

Inte minst känslomässigt.

– Vi har knappt förstått att vi är mammor, att vi är föräldrar, säger Lisa.

– Det blir bara roligare och roligare ju äldre hon blir. När hon hänger med och är nyfiken. Det är så kul, säger Lina.

Vem som just nu styr det mesta i familjen råder det inga tvivel kring.

– Hon är bossen…, säger Lisa med ett skratt. Så är det. Hon gör det hon vill. Men visst det är lättare att åka med på Linas matcher nu när Lo blivit större. Hon får följa med allt mer.

Lina Hurtig tillsammans med Lisa Hurtig på Turins gator.

Lisa Hurtig avslutade sin fotbollskarriär i Linköping och flyttade för ett och ett halvt år sedan ned till hustrun Lina i Italien.

Fotbollsintresset delar de, som mycket annat. De träffades under tiden i Umeå IK. Lisa kan sakna de gemensamma träningspassen, men är en trogen supporter på Juventus matcher.

Nuförtiden med Lo i famnen.

– Hon är lite rädd för mig när jag kommer efter matcherna, säger Lina och sneglar på Lo.

– Hon har svårt att förstå att det är samma person som hemma, säger Lisa ömsint.

Lina Hurtig stormtrivs med livet i Italien.

Förbjudet för samkönade

Nyheten om att paret väntade barn skapade uppmärksamhet när Juventus valde att dela en film med Lina och Lisa och budskapet.

I ett katolskt ortodoxt Italien, där giftermål mellan samkönade är förbjudet enligt lag och där samkönade inte får skaffa barn tillsammans på konstgjord väg, uppfattades inslaget som ett starkt statement från klubben och paret. Videon har setts av över 400 000 personer.

Initiativet kom från klubben när Lisa och Lina berättade om sin privata angelägenhet.

– Vi snackade ihop oss med klubben och Lisa (Ek, Linas agent). Då berättade hon att samkönade inte får skaffa barn här i Italien. När vi insåg det kändes det mer ännu viktigare, säger Lina.

– Jag tror att i den kultur som råder här i Italien är det inte lika självklart att leva tillsammans som samkönad, utåt sett. Det tar lite tid att förändra, vilket är naturligt, säger Lisa Hurtig som fortsätter:

– Det är väldigt många som fortfarande kommer fram till mig under matcherna och är väldigt glada över att vi är som vi är, säger Lisa.

Kan ni se att det sker en förändring i det italienska samhället?

– Vi ser inte samhället i stort, men vi ser det närmaste som i Linas lag. Vi ser att det är helt naturligt nu när de ser oss, de är glada över att se oss och att vi finns som exempel som samkönade par, säger Lisa.

– Jag tror att det betydde mer än vad vi förstod, fyller Lina i.

Kan ni känna er som förebilder?

– Det tror jag att vi är mer än vad vi förstår. Och det är helt fantastiskt. Det känns mer tillåtet nu när jag pratar med andra italienare, säger Lisa.

– Det finns säkert fördomar också, men det är inget som har kommit personligen till oss. Det blev bra att klubben valde att göra det så här, det var inget vi hade tänkt att göra, säger Lina och Lisa fyller i:

– Vi förstod inte att det skulle bli en så stor sak som Juventus insåg att det skulle bli i Italien. Vi fick en smärre chock när vi insåg att klubben har fler följare än vad vi hade insett. Vi är glada för att Juventus var tydliga med att visa var man står i frågan för det är inte alla klubbar som gör det. Juventus är en toppklubb i Italien och väljer just Juventus att göra så kan det betyda mycket för andra klubbar.

Lisa Hurtig.

Fysisk spelartyp

Juventus stöd har fått Lina att landa som spelare. Att familjen trivs var avgörande när 26-åringen från Avesta i vår valde att förlänga med den italienska mästarklubben.

– Hade ni inte trivts hade jag inte stannat kvar. Det betyder allt för mig att ni vill och kan vara här, säger Lina och tittar bekräftande på Lisa.

Lina Hurtig är med sin atletiska spelstil och påtagliga integritet en spelare som uppskattas i den svart-vita Turinvärlden.

– Ja, jo - jag kanske sticker ut på planen. Sen har jag inte fått ut allt som jag önskat den här säsongen. Jag vet vad jag kan och försöker jobba hårt. Det blev som ett nytt liv att anpassa sig till, säger Lina och tänker på dottern och Lisas uppoffrande stöd på hemmaplan.

– Jag har inte tagit en enda natt. Lisa har gjort ett fantastiskt jobb och tagit typ allt. Det får man väl käka upp senare någon gång, säger Lina med ett leende.

– Men så här lite i efterhand så tror jag att jag  har oroat mig lite. Det har tagit lite energin från mig, säger Lina.

Har det påverkat din prestation?

– Kanske lite. Jag vet att ni har det bra, men ändå. Jag känner lite dåligt samvete, det ligger och gnager lite.

Vad är det du vill ha ut mer av ditt spel?

– Jag vill inte bara säga poäng, men det kommer poäng när jag gör det jag ska. Jag har inte fått ut det jag kan och vill. Den här säsongen har jag inte gjort lika många poäng. 

Kan det lossna?

– Det tror jag. Jag hatar förhandlingar, att inte veta vart det ska ta vägen. Så det är skönt att vi har bestämt oss.

Att det just blev Juventus när möjligheten att ta steget från damallsvenskan ut i proffsvärlden var givet.

Lina Hurtig ville endast till Manchester United eller till italienska Juve. Hon landade i Turin och är lycklig för den möjligheten.

Den italienska ligan expanderar och vårens historiska beslut om att göra ligan professionell skjutsar utvecklingen i rätt riktning.

– Jag tycker att ligan har vuxit, det är tajtare poängmässigt och vi är inte lika överlägsna som vi har varit. Den är inte på samma nivå som ligan i England, men det känns som att den kommer att komma dit. Den har inte varit professionell tidigare, det är ett steg framåt, konstaterar Lina Hurtig.

Pappas råd spelade roll

När hon tittar på sin egen resa i backspegeln konstaterar hon att steget att flytta hemifrån som 16-åring var bland de största kliv hon tagit.

– Jag var väldigt hemmakär så det var ett tuff val. Min pappa har spelat hockey och han valde att inte flytta när han var ung och han var på mig och sa att jag måste flytta.

Umeå-tiden blev en språngbräda mot större utmaningar.

Under gymnasietiden träffade också Lina och Lisa varandra. Under perioden i Linköping köpte de hus och relationen växte.

Deras gemensamma liv har tagit en ny vändning i den italienska storstaden.

Lo reser sig otåligt och sträcker sig mot bordet där en italiensk espressokopp är inom räckhåll.

I sommar kommer Lina få klara sig utan Lisa och Lo.

De kommer över till England för att se två matcher, men tiden tillsammans blir begränsad.

Lina ser trots den långa perioden väldigt mycket fram emot mästerskapet.

– Det är kul, jag tror att det kommer att bli ett jäkligt bra EM. Vi går in som favoriter, vilket vi inte har gjort förut. Det är en ny situation, en ny press men först var det brons, sen silver och nu på mitt tredje mästerskap är det dags, säger hon.

ANNONS

Spika favoriterna och se upp för skrällar – tippa veckans toppfotboll på Europatipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Emil Wiklund minns traumat i BP: ”Jag föll ihop och började storgråta”

ÄMNEN I ARTIKELN

Lina Hurtig

Damlandslaget i fotboll