Ferrari och Leclerc vinner Australien GP

Publicerad 2022-04-10

Max Verstappens dröm om en seger i Australien gick upp i rök.

Världsmästaren nollade för andra loppet i år - samtidigt som Leclerc drar i från i kampen om VM.

– Det är fantastiskt!, jublar monegasken.

Ferraris Charles Leclerc gjorde ett monstervarv i kvalet till Australien GP och startade från pole position. Därifrån kunde kan kontrollera loppet, för även om Max Verstappen utmanade honom vid ett par tillfällen så spelade det ingen roll. Verstappen tvingades nämligen parkera bilen efter 40 varv och blev helt utan poäng.

För andra gången på tre lopp i år.

Det kan vara förödande för den regerande mästarens planer på att försvara titeln.

– Ännu en usel söndag. Sådana saker får inte hända om man vill slåss om VM-titeln, säger Verstappen till Sky.

–Jag vill inte ens tänka på VM, det är viktigare att ta bilen i mål varje race.

Enligt Red Bulls Motorsportkonsulent Helmut Marko var det en läcka i bränslesystemet som ställde till problem för teamet. Dock var det inte samma problem som när Verstappen bröt i Bahrain.

– Då kom det inget bränsle till motorn, nu läckte bränsle, säger Marko till ORF.

– Förmodligen var det en bränsleläcka.

Leclerc har greppet om VM i Formel 1

Leclerc tog pole position, snabbaste varvet och även segern. Det ger honom 26 poäng, säsongens andra seger och en mycket klar ledning i mästerskapet. Efter tre lopp har han 46 poängs försprång på den regerande mästaren Verstappen som är sexa i VM.

– Det är bara tredje loppet och det är svårt att tänka på VM-titeln, men vi har en stark bil och en tillförlitlig bil, säger Leclerc när han intervjuvas efter loppet,

– Jag hoppas att det fortsätter på detta sätt och gör det det så har vi en chans på VM-titeln. Med tanke på hur svåra de två senaste åren har varit får det mig verkligen att le.

George Russell tvåa i VM

Red Bulls Sergio Perez slutade tvåa, 20 sekunder efter Leclerc medan Mercedes George Russell körde in som trea och hans teamkompis Lewis Hamilton som fyra. Russells pallplats gör att han nu är tvåa i VM.

– Jag hade lite tur där, men det är en del av spelet, säger Russell över radion.

Det är Mercedes andra pallplats på tre lopp, vilket är betydligt mer än vad teamet hade förväntat sig med tanke på vilka problem de har att hitta farten i bilen.

– Vi måste vara med i fajten, vi måste dra nytta av andras misstag och vi kommer att ta det, säger Russell efter loppet.

– Vi ger aldrig upp, vi var långt efter våra konkurrenter under inledningen av helgen, men vi har ändå en pallplats.

Nästa deltävling avgörs på Imola den 24 april.

Charles Leclerc.