Sverige klart för final i handbolls-EM

Uppdaterad 2022-01-30 | Publicerad 2022-01-28

Sverige ska spela final i handbolls-EM.

Trots en mardrömsstart vände Sverige och besegrade OS-mästarna Frankrike med 34–33 i semifinalen.

Nu väntar final mot Spanien på söndag.

– Vi ska stå där som ett lag tillsammans och vinna det här guldet, säger Jim Gottfridsson i TV6.

Uppdatering: Sverige Europamästare efter rysare

Sverige fick en tuff start i EM-semifinalen mot Frankrike men ryckte upp sig och gick till halvtidsvila i ledning, trots underläge med 6–2 i inledningen av matchen.

Bland annat var målvakten Andreas Palicka, som gjorde tre mål, starkt bidragande till att Sverige satt i förarsätet med 17–14.

Andra halvlek blev sedan en rysare.

Sverige till final i handbolls-EM

Sverige fortsatte hålla en ledning med minst två mål fram till den 57:e minuten, då Frankrike reducerade till 32–31.

Det blev högdramatiskt i den sista minuten när Sverige ledde med 34-32 och hade bollen. Men trots det reducerade Frankrike och fick sedan ytterligare ett läge med bara sekunder kvar.

Då klev Andreas Palicka fram och räddade Sverige ännu en gång. Hans jätteparad såg till att Sverige vann med 34-33 och tog sig till final.

– Vi har visat förr att vi kan komma tillbaka. Vi tror på det vi håller på med, det visar spelarna igen. Det är fantastiskt, säger förbundskaptenen Glenn Solberg i TV6.

Final mot Spanien

Jim Gottfridsson blev Sveriges bäste målskytt med nio mål och han gjorde dessutom sex assist.

– Det känns som att vi inte alls är med i matchen första tio. Vi är nervösa, det är halvdant framåt och det blir inga riktiga satsningar, säger Gottfridsson i TV6.

Han tycker att Sverige spelade upp sig och är även nöjd med sin sina nio mål.

– Det får man vara nöjd med. Samtidigt får jag spela mycket hela tiden, då kommer självförtroendet automatiskt. Det känns bra och jag har stort förtroende från tränaren. Det är bara att tugga på.

I finalen på söndag väntar Spanien.

– Vi vill åt det ädlaste. Det här laget visar att vi står där tillsammans. Vi ska stå där som ett lag tillsammans och vinna det här guldet, säger Gottfridsson.

EM-finalen spelas på söndag kl 18 och sänds i TV6 och Viaplay.

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.