VM-utökningen sågas: ”Skulle få svårt i svenska tredjeligan”

Handbolls-VM utvidgas från 24 till 32 lag i år.

Nu sågas utökningen då vi kommer att få se många ”skrattmatcher” med bland annat Sverige inblandat.

Korruption ligger bakom, menar experten Charlie Sjöstrand.

– Undermåliga landslag från undermåliga förbund legitimeras med mästerskapsplatser i utbyte mot röster och pengar naturligtvis, säger C More-experten.

I VM 2019 vann Frankrike över Australien med 46–7, Norge besegrade Kuba med 47–16 och Spanien slog Kazakstan med 43–16.

Det där har varit vanligt förekommande resultat i damernas handbolls-VM genom åren när blåbärsnationerna är så många på de flesta kontinenter att några ändå kvalar in till VM.

Ändå har det internationella förbundet (IHF) valt att utöka också damernas VM i år från 24 lag till 32.

VM devalveras

När VM tjuvstartade på onsdagen med matchen mellan värdnationen Spanien och Argentina (resten av startfältet går in i turneringen på torsdagen och fredagen) mäktade Argentina bara med ett mål de sista 26 minuterna när hemmalaget vann med 29–13.

Nu kritiseras utvidgningen.

– Det sista handbollsmästerskapen behöver är fler matcher, i synnerhet fler betydelselösa matcher och det är precis vad vi får med dels så många lag, dels att kvaliteten på många av lagen är alldeles för låg, säger Charlie Sjöstrand, expert på C More.

– Jag tycker man skulle behållit formatet med 24 lag. Anledningen att jag gillar EM mer än VM är att det blir fler bra matcher. I VM blir det alldeles för många överkörningar, säger Johanna Ahlm, VM-expert i Viaplay.

Per Johansson är ex-förbundskapten och numera tränare i ryska Rostov-Don.

– Det är minst sex lag för mycket för att vi ska slippa de här fantasisiffrorna. Det kan bli ett tiotal sådana här matcher. Det får inte bli en devalvering av VM. För de europeiska nationerna blir det ju nästan omöjligt att missa ett VM nu, säger han och fortsätter:

– Man växte in i kostymen med 24 lag på ett ganska bra sätt på damsidan men man är definitivt inte redo för 32 lag.

Sverige kommer att inleda sitt VM mot två riktiga blåbärsnationer: Uzbekistan (fredag) och Puerto Rico (söndag). Som exempel kan nämnas att uzbekiskorna förlorade mot Sydkorea i de asiatiska mästerskapen (som också utgjorde VM-kval) med 45–19, samma Sydkorea som Sverige utklassade i OS med 39–30.

– Uzbekistan och Puerto Rico hade haft svårt att hävda sig i svenska tredjeligan, säger Johansson.

C More-experten Charlie Sjöstrand.
C More-experten Charlie Sjöstrand.

Kina fick wild card

Från officiellt håll heter det att man utökar VM för att handbollssporten ska växa och att dess OS-status kan vara hotad om den inte anses som global utan bara blir en europeisk angelägenhet.

Martin Frändesjö, kollega till Ahlm i Viaplay-studion under VM, är inne på det spåret.

– Jag är kluven. Men jag tror sporten måste växa utanför Europa om handbollen skall leva kvar i OS. Det är en komplicerad sport som skall läras, vilket tar tid och då får vi ha överseende med en hel del ojämna matcher i VM framöver.

Svenska lagkaptenen Carin Strömberg:

– Det är lite dubbelt: för handbollen i stort är det kanske bra men för varje enskild match och spänningen i den är det inte lika roligt.

IHF och dess beryktade president Dr Hassan Moustafas dröm är att sporten ska bli stor i stora länder och marknader som USA och Kina. Därför fick USA ett wild card till herr-VM i januari och därför får nu Kina motsvarande till dam-VM, trots att man inte ens var med i kvalet.

Sjöstrand menar att korruption är den verkligen orsaken till utökningen av VM.

– För vems skull utökas VM, kan man fråga sig. Dr Hassans, är svaret. IHF är ett Fifa i miniatyr. Undermåliga landslag från undermåliga förbund legitimeras med mästerskapsplatser i utbyte mot röster och pengar naturligtvis. Pengarna är såklart den springande punkten, rösterna från de mindre förbunden behöver han egentligen inte eftersom Sverige, Danmark och Tyskland också ger honom sitt stöd, vilket naturligtvis är beklagligt, säger Sjöstrand.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.