Världscupen i längdskidor

Kallt i Ruka – tävlingarna kan ställas in

Av: 

Samuel Abrahamsson

Anna Rydén

Petra Thorén

Makoto Asahara

SPORTBLADET

RUKA/STOCKHOLM. Det fortsätter vara väldigt kallt i Ruka. I de kallaste partierna har det under morgonen varit −23,7 grader. En bra bit under köldgränsen.

Starten på damernas jaktstart är i och med detta framflyttad till 13.45 – och kommer inte att ställas in.

– Vi får bara göra det bästa av det, säger Frida Karlsson.

Frida Karlsson vann lördagens lopp över 10 kilometer i finska Ruka. I dagens jaktstart ska svenskan gå ut först men frågan är när det blir.

Tävlingen skulle ha börjat 10.20 svensk tid och flyttades först fram till 11.00, för att därefter flyttas ytterligare en gång, till 13.45.

I samband med den andra tidsflytten, som innebär att damerna nu planeras starta efter herrarna, fick landslagtränare Magnus Ingesson hämta in åkarna från uppvärmningen.

– Skämtar du? utbrister Moa Olsson när hon, med skidor på och i uppvärmningsmode, får beskedet av tränaren.

En väntad reaktion enligt Ingesson.

– De är inne i sitt och är fokuserade på start, och sen blir det ett avbrott 25 minuter innan träning. Då rockas det lite i tankebanorna, säger han till Sportbladet.

– De är professionella. Alla har fattat, alla har landat i det. Många hade påbörjat uppvärmningen, men nu gäller det att få i sig energi.

Hur har Frida Karlsson tagit det?

– Hon känns lugn.

– Vi får bara göra det bästa av det, säger Frida Karlsson själv, på väg tillbaka från en abrupt avslutad uppvärmning i kylan.

Tävlingschefen Pierre Mignerey
Termometern dryga timmen innan loppet skulle starta

Minus 23 under morgonen

Kylan har under helgen varit ett av de stora samtalsämnena där det varit temperaturer runt 20 minusgrader. Enligt uppgifter från det svenska teamet så har det under morgonen varit −23,7 på delar av banan.

– Vi kan inte starta med de här temperaturerna, sade Pierre Mignerey, tävlingschef, under morgonen till Sportbladet.

Viaplays expertkommentator Anna-Karin Strömstedt tycker att tävlingarna borde ställas in.

– Om det blir tävling så ställer ju åkarna upp. Det är svårt att ta ett beslut att inte ska tävla, men normalt sett är ju det här alldeles för kallt att tävla i. Väldigt stora påfrestningar för luftrören och risk att förfrysa både händer och fötter, säger Strömstedt till Sportbladet.

Vid 12.30-tiden svensk tid kom beskedet att damernas tävling inte ställs in och kommer köras enligt plan. Precis som herrloppet körs enligt utgångsplan.

Herrloppet körs

Herrarnas lopp var planerat till 12.30 svensk tid och har startat. Något som bekräftades av juryn med halvtimmen kvar till tävlingsstart.

– På den kallaste delen av banan är det nu inte under minus 20. Vi kommer att köra herrarnas tävling, men för damernas tävling har vi inte fattat beslut, säger den tekniska delegaten Uros Ponikvar.

Några som dock inte kommer till start i herrtävlingen är Norge. Tre av herråkarna meddelade innan beslutet att de inte kommer ställa upp. Och kort efter beslutet kom beskedet att även de övriga tre står över.

Att åkare väljer att hoppa av, som de tre norrmännen, är det något ni väger in i beslutet?

– Nej, det är deras beslut. Alla aktiva får bestämma själva, säger Ponikvar.

Frida Karlsson.
Här får Ebba Andersson besked om att loppet skjuts upp.

ANNONS

Har du en dyr bilförsäkring? Jämför och se om du kan få billigare alternativ här.

Extern länk från Compricer

Jämför!

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Världscupen i längdskidor

LÄS VIDARE

Världscupen i längdskidor 2021–2022: Tv-tider och program

ÄMNEN I ARTIKELN

Världscupen i längdskidor

Längdskidor