Marcus Ericsson vinner Indy 500

Marcus Ericsson trampade gasen i botten.

Det gav honom segern i klassikern Indy 500 efter ett riktigt dunderdrama.

– Jag kan inte fatta detta, jublar svensken.

1999 vann Kenny Bräck Indy 500. Sedan dess har ingen svensk varit i närheten att vinna ett av de mest prestigefyllda racingtävlingarna i världen, Indianapolis 500.

Men den 29 maj gjorde Marcus Ericsson allt rätt under de 200 varven ( 500 miles och 80 mil) i Indianapolis. Han fanns med i toppen under hela racet och trots ett dåligt sista depåstoppp så kom han tillbaka in i racet.

Han tog över ledningen av den 106:e upplagan av Indy 500 och hade sedan kontrollen över de avslutande varven ända fram till dess att teamkollegan Jimmy Johnson gick i muren med sex varv kvar. Loppet flaggades rött när fyra varv och avslutades med ett dunderdrama. Det blev ytterligare tre race varv och efter en makalös fajt med McLarens Pat O´Ward lyckades Ericsson vinna racet.

– Jag kan inte tro detta, jag visste ju att jag inte kunde ta något för givet eftersom det var flera varv kvar och jag bad verkligen att det inte skulle bli någon mer gulflagg, men så kom den, säger Ericsson när han har druckit den klassiska mjölken tagit emot ringen.

Ericsson vinner Indy 500 2022

Han har svårt att hitta orden när han pratar med NBC/Viaplay efter loppet.

– Det var svårt att fokusera i väntan på omstarten, men jag visste att bilen var fantastisk och jag gjorde verkligen allt jag behövde. Jag kan inte fatta detta, jag är så glad.

Marcus Ericsson, 31, körde i Formel 1 under fem säsonger, men han tillhörde aldrig något av de bättre stallen utan återfanns mestadels i botten av fältet. 2019 bytte han till IndyCar och sedan han kom till Chip Ganassi Racing har han bara fortsatt att utvecklas. I fjol slutade han sexa i mästerskapet efter två racesegrar och i år kom han som åtta till Indy 500. Väl där visade han sin fart och skrev svensk idrottshistoria genom att vinna Indianapolis 500.

Segern gav honom dessutom ledningen i mästerskapet. Den andra svensken, Felix Rosenqvist slutade fyra i Indy 500, vilket är hans bästa placering i det klassiska racet.

Nu är han en av de största - F1-bloggen

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.