Frida Karlsson: ”Kan inte gå runt och vara rädd”

Frida Karlsson är redo att inleda sin OS-säsong.

Är hon orolig för att gå in för hårt?

– Man kan inte gå runt och vara rädd, säger hon till Sportbladet.

I december 2019 kom chockbeskedet om att den svenska skidstjärnan Frida Karlsson stoppas från tävling. Det var det svenska skidförbundet som fattade beslutet efter att ha sett varningstecken i den då 20-åriga Karlssons värden under en hälsokontroll.

Karlsson tvingades till vila, och missade stora delar av säsongen. Tidigt inför VM 2021 kom nya chockerande uppgifter om att Karlsson var på väg att bli övertränad igen. Någonting som dementerades, och Karlsson körde på VM. Mästerskapet slutade med två silver och ett brons.

Och så till 2021/22. Säsongen inleddes med att Karlsson tvingades dra sig ur rullskidsloppet Toppidrettsveckan och Alliansloppet i Trollhättan.

– Jag har känt mig sliten och överbelastad senaste tiden. Efter dialog med medicinska teamet, tränarna och mamma kom jag under dagen fram till att det är bäst att stå över tävlandet. Nu får hälsan gå först och det känns som ett trist men klokt beslut nu när det väl är taget, sa hon då i ett pressmeddelande.

”Inte så dramatiskt som det kan verka”

Bör vi vara oroliga inför OS?

– Man kan inte gå runt och vara rädd, säger hon till Sportbladet under torsdagen.

Hon lugnar ned läget.

– Det är inte så dramatiskt som det verkat i tidningarna. Jag åkte hem för att jag kände mig sliten och behövde dra handbromsen i tid. Det blev lite misstajmat med tävlingar där, men jag känner mig stark i det beslutet. Jag kände att det inte är värt att riskera ett sådant år, säger hon vidare.

I stället menar Karlsson att hon lärt sig av sina tidigare missöden.

– Jag känner min kropp bättre. Har erfarenhet och vet vilka varningssignaler man ska lyssna på, säger hon.

”Jag lärde mig den hårda vägen”

Hon har tagit fram ett kontrollpass för att veta hur hon ska ligga till i träningen.

– Med det vet jag hur det ska ligga till med laktat, puls och känsla. Jag känner mig trygg i det jag gör och med teamet runt omkring mig. Jag lyssnar på mig själv och sticker inte bara huvudet under armen, säger Karlsson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.