IFK Göteborg behåller Kolbeinn Sigthorsson

Kolbeinn Sigthorsson, 31, blir kvar i IFK Göteborg.

Trots anklagelserna om sexuellt ofredande väljer klubben att behålla spelaren.

– Det är klart att det har varit väldigt tuffa veckor för Kolbeinn, säger klubbdirektör Håkan Mild.

Det var för ett par veckor sedan som isländsk media kunde avslöja att en kvinna anklagat isländske landslagsspelaren Kolbeinn Sigthorsson för att ha ofredat henne och ytterligare en kvinna på en nattklubb i Reykjavik för fyra år sedan.

Förbundet förnekade först händelsen trots att spelaren själv ska ha bett kvinnorna om ursäkt för sitt agerande efteråt och dessutom gjort upp med de i godo, 100 000 kronor vardera i skadestånd.

Sedermera avgick hela styrelsen för Islands fotbollsförbund.

Som följd meddelade Blåvitt i början på september att Sigthorsson plockas ur verksamheten tills vidare och att en intern utredning påbörjats.

Får stanna kvar

Nu står det klart att han får stanna kvar i klubben.

IFK Göteborgs ledning har haft en nära dialog med Kolbeinn Sigthorsson de senaste veckorna. Resultatet av den är att vi initierar en långsiktig plan för honom. Händelserna som inträffade på Island är i juridisk mening utagerade. I den rehabiliteringsplan som nu påbörjas kommer det att krävas en stor insats av Kolbeinn själv. Vi är vad vi heter, en kamratförening och IFK Göteborg stöttar och följer upp under processen”, skriver Blåvitt i ett uttalande.

Vad är det för långsiktig plan?

– Det viktigaste är att vi har fokus på Kolbeinns personliga utveckling i det här, det är stora frågor det här och det kan vara svårt, där kommer vi att stötta Kolbeinn för att han ska må så bra som det bara går. I sitt uttalande som han haft tidigare har han sagt att det varit en tid där han inte mått så bra, där vill vi vara med och stötta och se till så att Kolbeinn mår så bra som det bara går, säger Blåvitts klubbdirektör Håkan Mild.

Kommer inte vara på Kamratgården

Hur mår han i dag?

– Det är klart att det har varit väldigt tuffa veckor för Kolbeinn, men han visar stort kurage och vilja att göra något åt det, där kommer vi vara med och hjälpa till.

Blåvitt meddelar även att Sightorsson kommer att genomgå en fotoperation i dagarna samt att han ”påbörjar sin rehabilitering fysiskt parallelet med den personliga utvecklingen”.

– Initialt kommer han vara i Göteborg och göra sin rehab men han kommer inte vara på Kamratgården, säger Mild.

Varför inte?

– Vi har kommit överens om att det är bäst.

Vad är det för typ av rehabiliteringsplan ni tagit fram åt Kolbeinn?

– Det är någonting mellan oss och Kolbeinn.

”Inget vi fokuserar på nu”

Kontraktet för 31-åringen löper ut efter säsongen.

I och med er långsiktiga plan, innebär det att Sightorsson stannar även nästa säsong?

– Det är inget vi fokuserar på just nu, det är bara den personliga utvecklingen för Kolbeinn som är intressant, säger Mild.

Mild berättar att en grupp jobbat med frågan en längre tid, både från styrelse och neråt i organisationen.

I början av september hängde supportrar till IFK Göteborg upp banderoller på Kamratgården där det stod: ”Riv kontraktet”.

Så blev det alltså inte.

– Jag tror nog de flesta förstår att vi har ett arbetsgivaransvar som vi absolut vill ta också, avslutar Mild.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.