Kallur hoppfull: Slog sitt personliga rekord

Gör comeback i helgens Nordenkampen

SPORTBLADET

I helgen är det säsongspremiär för Susanna Kallur.

Intensiva filmstudier och ett nysatt personlig rekord på styrketräningen gör att hon tror extra mycket på sig själv inför karriärens sista inomhussäsong – trots en sjuk- och förkylningsperiod.

– Det ska bli så roligt att äntligen få damma av skorna och sätta i gång tävlandet, säger Susanna Kallur inför Nordenkampen i Tammerfors på lördag då hon ska springa 60 meter häck.

Kallur berättar om uppbyggnadsperioden som fungerat perfekt. Inte ens den förkylning och öroninflammation, som stoppade henne från att tävla i Bromma och i tyska Karlsruhe, drar ner hennes optimism. Där har filmerna och styrketräning haft en stor betydelse.

– Jag har kollat på väldigt många filmer under sjuktiden. Det har varit filmer som visar hur det såg ut när jag var som snabbast innan skadeperioden jämfört med hur det ser ut i dag, säger Susanna Kallur.

"Bäst tekniskt"

Kallurs två favoritfilmer är från hennes världsrekordlopp inomhus 2008 och försöksloppet från OS i Peking samma år

– Loppet i Peking är inte mitt snabbaste, men det lopp som är bäst tekniskt. Där ser man tydligt detaljer från den tiden, som jag inte tänkt på, säger Susanna Kallur och utvecklar:

Foto: Ulf Palm/TT
Susanna Kallur vid dagens presskonferens i Falun.

– Då sprang jag sprang mer avslappnat. Nu har jag varit spänd i löpningen. Det kan ha haft en betydelse när nu jag haft problem med orken. Detta ska jag träna på nu när jag blivit frisk.

Det andra positiva beskedet kom under träningslägret i Sydafrika efter julhelgen. Då slog hon nytt personligt rekord i frivändning i styrketräningen. Susanna Kallur förklarar varför det har betydelse för häcklöpningen:

– Det var skönt och visa att man inte blir svagare sedan man blivit 30 plus. Den styrketräningen har jag kört i över 20 år och nu var det väldigt länge sedan jag slog det personliga rekordet. Nu hände och jag är fortfarande stark. Jädra gött, alltså!

Viktigt med tålamod

Hon berättar samtidigt att det också gick riktigt fort på löparbanan i Sydafrika.

– Det kändes bra tills jag blev sjuk. Nu är det tur att man är sprinter och inte håller på med långdistans. Det går snabbare att komma tillbaka.

Hon signalerar samtidigt sjukdomstiden gör att det nu blir ännu viktigare med tålamod.

– Jag har sänkt mina förväntningar inför Nordenkampen. Viktigast är att det lossnar till inomhus-EM (Belgrad 3-5 mars), säger Susanna Kallur som samtidigt signalerade att inomhusresultaten kommer att få stor betydelse för beslutet om hon fortsätter karriären i sommar mot VM i London.

ARTIKELN HANDLAR OM