Nu ska han blåsa hemmafavoriten

SPORTBLADET

Succé-Söderling ställs mot Englands hopp: Han kommer nog få mest stöd

Foto: fansens favorit - än så länge... Robin Söderling har oväntat gått vidare till tredje omgången i världens finaste tennisturnering, Wimbledon. Och för varje match han vinner blir 18-åringen från Tibro mer och mer igenkänd blend tennisfansen. Men mot hemmahoppet Tim Henman i den tredje omgången lär Robin inte ha publikens stöd.

LONDON

Om Robin Söderling, 18, fäller Tim Henman i morgon så skakar han inte bara Wimbledon.

Han skakar hela Storbritannien som nu bara kan hoppas Henman.

- Jag är inte nervös, säger Robin.

Foto: Första utlandsresan för en tennisturnering gick till Tyskland med landslaget för tolvåringar.

För att ta till en liten klyscha, det är långt från Tibro till Wimbledons centercourt. För det är troligt där de spelar i morgon, det där Henman vanligen måste hålla till på grund av publiktrycket.

Henman är den ende britten kvar i "Den största turneringen i världen" som britterna blygsamt kallar Wimbledon.

Läktarna är packade och hoppet stort. Ska någon från det land där Wimbledon är en så stolt tradition (126 år) få vinna i någorlunda modern tid?

Kanske kan det gå - det tror många varje år.

Och varför inte - Hemman har nått semin fyra gånger. Men han har aldrig spelat i en final.

Robin Söderling är inte nervös över tycket - inte alls.

Vad tror du om dina chanser? En uppskattning?

- Det där vill jag inte ge mig in på, säger Robin

Han säger däremot saker om att göra sitt bästa, vara koncentrerad och bara spela så bra han kan.

- Men han kommer nog att ha ett lite bättre publikstöd än jag.

Blir det centercourten är publiken strax under 14 000, på den aningen mindre bana ett är det 11 000 och runt 10 000 personer till samlas på en kulle utanför centercourten och titta på storbildsskärmar.

Henman har koll på Robin

Kullen kalls "Henman Hill".

Tim Henman själv underskattar ändå inte den "svenske tonåringen" som Robin nu oftast kallas. Henman såg Robin spela i ett set i första matchen mot holländaren Martin Verkerk.

- Söderling slog ju Verkerk, och Verkerk ansågs ju som lite av en "dark horse" efter finalavancemanget i Franska mästerskapen, säger Henman.

Robins väg dit gick via tre vunna kvalmatcher, matchen mot Verkerk i första omgången och i går vann han över belgaren Gilles Elseneer i andra omgången.

- Jag spelade inte bra i första set, han var däremot mycket bra och jag hade svårt med returerna, säger Robin som inte var nöjd med sina servar i början.

Stark vändning i tie break

Det gick till tie break i andra set, Robin låg under med 1-5.

- Jag lyckades vända och då gick det mycket bättre för mig resten av matchen, det är sånt som händer. Att man vänder en match.

Till slut blev siffrorna 2-6, 7-6 (10-8), 6-4, 6-3.

För att återvända till den långa vägen från Tibro till Wimbledon. Ja, numera egentligen om den långa vägen från Göteborg till London, för det är i Göteborg som Robin bor numera.

Pendlandet till träningarna med klubben GLTK blev för tunga och nu har han en övernattningslägenhet i Örgryte.

Pappa Bo berättar att Robin brukade ta bussen från Tibro till Lidköping och sedan tåget till Göteborg för att spela i två timmar mot bättre motstånd än det han kunde få hemma.

Före det hade han också spelat mot pappa Bo, men de har inte mötts i en match på ett tag. Den senaste spelades för ett par år sedan.

- Jag började bolla med honom när han var fyra, berättar Bo Söderling. Sen var han fast.

Hann inte med skolan

Robin spelade och spelade och brydde sig mest om tennis. Så mycket att han hoppade av tennisgymnasiet i Lidköping där han bara gick ett år.

- Han hann ju inte, var ute och reste så mycket. Vi kom överens om att en utbildning kunde han ge sig på senare. Tennisen finns bara en gång. men han försöker fortfarande läsa kärnämnena.

Trots att Robin växte upp under en tid med hyggliga tennisframgångar har han aldrig haft en förebild.

- Jag brukade titta jättemycket på tennis på tv när jag var mindre. Men det var det jag tycket om, jag skaffade mig aldrig någon idol. Det var tennisen jag gillade.

I morgon är det många som tittar på Robin Söderling - och vi får väl hoppas att tennisen är tillräckligt bra.

Leif Kasvi

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis