Safin till final efter fantastisk rysare

SPORTBLADET

Världsettan Federer utslagen i maratonmatch

Efter fyra timmar och 27 minuter fick Marat Safin, Ryssland, ned schweizaren Roger Federer på knä.

Semifinalen i Australian Open var över och Safin hade på sin 25-årsdag gjort det omöjliga.

Roger Federer var besegrad — och Marat Safin spelar final i årets första Grand Slam.

— En av de hårdaste matcherna i mitt liv, sa Safin till AP efter matchen.

Foto: Till final Rysslands Marat Safin är klar för final i Australian Open efter en nästan fyra och en halv timme lång rysare mot världsettan Roger Federer.

Matchen — en repris på fjolårets final i Melbourne — utvecklades till en gastkramande holmgång mellan världsettan Federer och världsfyran Safin.

Till sist stod Safin som segrare med 3-2 i set (5-7, 6-4, 5-7, 7-6, 9-7) — i en match som hade allt.

— Jag tror att vi spelade på topp och inte hade mer att ge, sa Safin till AP efter matchen.

Matchboll för Federer?

I det fjärde setet följdes spelarna åt till ett dramatiskt tie break, där Federer gick fram till 5-2. Safin vann tre raka bollar men tappade sin serve till 6-5 och matchboll för Federer.

En vacker lobb från Safin höll matchen vid liv — och ytterligare två raka Safin-poäng tog matchen till ett femte set.

I det femte setet såg Federer ut som den mer slitne av de båda, trots att Safin hela tiden fick jobba hårt för poängerna.

— Det är ingen enkel spelare att möta, han är nummer ett i världen, sa Safin som planerade att fira födelsedagen och finalplatsen med ett glas champagne under kvällen.

?matchbollar för Safin

Efter ett break av Safin till 4-2 servade Safin för matchen i ställningen 5-3. Federer räddade två matchbollar — och lyckades bryta tillbaka.

I det efterföljande servegamet gick Federer fram till 30-0 — men tappade tre raka poäng till Safins tredje matchboll. Efter en makalös volleyduell redde Federer upp situationen och utjämnade till 5-5.

Spelarna höll sedan sina servar fram till 7-6 till Safin. Vid ställningen 15-40 räddade Federer ytterligare två matchbollar — nummer fyra och fem — och kvitterade till 7-7.

Vid ställningen 8-7 till Safin räddade Federer ytterligare en matchboll — innan Marat Safin på den sjunde bokstavligen fick ned schweizaren på knä.

En retur långt ned i Federers forehandhörn avgjorde. Federer returnerade, men tappade balansen och kunde knästående se Safin slå in bollen som betydde 9-7 till Safin i det femte setet — och slutet på Federers 26 matcher långa svit av segrar i Australian Open.

Roddick eller Hewitt

Rysaren var över och Marat Safin hade ordnat bästa möjliga födelsedagspresent till sig själv.

I den andra semifinalen, som spelas i morgon bitti svensk tid, ställs Andy Roddick, USA, mot Lleyton Hewitt, Australien.

Finalen spelas söndag morgon, svensk tid.

— Jag behöver all tid till återhämtning. Fem set är som ett lotteri, allt kan hända, sa Safin.

Maratonmatchen i siffror

Rickard Westman

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis