RIK körde över Drott

SPORTBLADET

Tog SM-guld efter tredje raka finalsegern

GÖTEBORG (TT)

Redbergslid vann tre finalmatcher i rad mot Drott och blev svenska mästare i handboll med sviten 31-24, 32-25 samt 35-20 i avgörandet på torsdagen.

Foto: SCANPIX
DEN GAMLE OCH GULDET Magnus Wislander, 39, flyttade hem till Sverige och tog SM-guld med Redbergslid. Men några planer på att lägga av nu har han inte.

En perfekt avslutning för Martin Boquist som nu flyttar till Kiel och Bundesliga.

En perfekt början för Magnus Wislander, som avslutade tolv år i Kiel i fjol med att bli tysk mästare för sjunde gången och började återkomsten i RIK med ett SM-guld, hans femte.

På en bänk i Redbergslids svettiga, vinklibbiga, öldoftande och stimmiga omklädningsrum satt 39-åringen och njöt.

Slutar du nu?

- Nej, tyvärr får man kanske säga. Det var en perfekt avslutning i Kiel förra våren, då kanske man skulle lagt av nu med ett SM-guld.

- Men vi får väl ta det nästa år också, sade Wislander och log belåtet.

Drott var förvånansvärt blekt när sista chansen att förlänga finalserien stod på spel i Frölundaborg.

Allt var över efter åtta minuter. Fyra kontringsmål och Drott vek ner sig.

Martin Frändesjö 4-1, Fredrik Lindahl 5-1 och 6-1 och matchens dominant Martin Boquist 7-1.

Boquists andra mål, det blev tretton totalt för honom.

Han gjorde nästan som han ville, gick inte att stoppa.

När slutsignalen gick var Martin Boquists känslor både vemod och glädje.

Taggen ''bortspolad''

Från taket singlade guldkonfetti. Guldmedaljerna delades ut. Årets spelare valdes han till. Årets effektivaste spelare också. Blommor, hyllande och...

- ...överväldigande. Det var kluvna känslor, ändå har jag levt med att jag ska flytta till Kiel ett bra tag. Det är ett nytt steg i livet och jag har ju drömt om att bli proffs.

- Det är stort att vinna sista matchen, att vinna SM-guld, slå Drott som vi förlorade finalen mot i fjol. Det har suttit som en tagg i själen. Men nu är den bortspolad, sade denne filosofie kandidat i sociologi.

Han har vunnit VM-guld 1999, EM-guld 1998 och 2002, OS-silver 2000, VM-silver 2001.

Men SM-guldet 2003 klassar han som en mycket stor upplevelse, kanske den största.

- Ja, det är en annan känsla. EM på hemmaplan förra året var stort, visst, men den här medaljen är betalningen för allt slit efter en lång säsong. Den är skön.

Problem med skador

Boquist gjorde sex mål på straff och sju spelmål. Hans sista i Redbergslid var ingen kul upplevelse för Drotts Andreas Nilsson. Han blev helt nerfintad och stod på knä när Boquist tryckte in handbollen i nätmaskorna.

Redbergslid slutade aldrig att spela trots massivt målöverläge. Man ville trycka till arvfienden Drott och gjorde det med femton mål.

På det viset var det ingen bra SM-finalserie. Drott bjöd emot i den första matchen men knäade i de två sista.

- De har haft det struligt med skador och att inte få spela och träna i sin hemmahall. Men jag tror att de hade fått det svårt ändå. Vi tog så gärna på oss favoritskapet i finalen, för den har vi laddat för länge.

Kan Redbergslid fortsätta att ligga i topp utan Martin Boquist och utan målvakten Dan Beutler som flyttar till tyska Flensburg?

- RIK kommer nog att vara överst på tronen två-tre år till med all den kunskap som finns i klubben, sade 26-årige Martin Boquist, på väg mot nya handbollsupplevelser i Tyskland.

Bo Harmby/TT