Styrkebesked av Litauen

Publicerad:
Uppdaterad:

Vann gruppfinalen över Tyskland

NORRKÖPING

Det var ettan mot tvåan i grupp B - och det blev en hygglig godbit inför drygt 3 500 åskådare i Himmelstalundshallen i Norrköping. OS-trean Litauen bjöd på ett riktigt styrkebesked när Tyskland besegrades med hela 93-71.

- Jag vill inte avslöja vårt hemliga vapen. Men det bygger mycket på att jobba rätt som ett lag, sade Litauens coach Antanas Sireika.

Ett taggat Litauen fick självaste Dirk Nowitzki att se mänsklig ut. Förvisso ådrog sig Litauen inledningsvis många fouls i sin bevakning av den tyske NBA-jätten, men så småningom kom Litauen på hur han skulle stoppas.

- Vi valde att inte sätta någon lång spelare på honom, vi har inga spelare som är så långa, utan satsade på att störa honom med snabba spelare, förklarade den litaiuske coachen vidare.

Stjärnan slocknade

Nowitzki stannade på blygsamma 19 poäng, varav 13 kom i den första halvleken. Tyskland uppträdde paralyserat när centern från Dallas Mavericks hade det jobbigt. Den här dagen var det i stället Litauens Sarunas Jasikevicius som var matchens stjärnlirare. Spelfördelaren från Barcelona bjöd på ett bländande passningsspel och sänkte även 14 poäng.

Förutom ett effektivt försvarsspel sköt Litauen starkt, totalt satte man 13 trepoängare. Det är läge att höja ett varningens finger för litauerna när basket-EM nu går in i slutspelsmatcherna.

- Litauen har visat basketvärlden vad de kan, sade en imponerad Henrik Dettmann, coach i Tyskland.

För tyskarna väntar nu åttondelsfinal mot Italien i Norrköping under måndagen.

- Efter en förlust finns det nästan bara negativa saker att prata om. Men nu måste vi ladda om och koncentrera oss på nästa match, fortsatte Dettmann.

Israel vidare

Söndagens andra match i Norrköping blev en tämligen enkel affär för Israel. Ett överraskande blekt Lettland orkade inte alls hänga med i vändningarna.

- Jag är glad för att vi är vidare. Hade vi förlorat idag, hade de jagat mig till månen där hemma, sade en lättad Muli Katzurin, coach i Israel, vars lag nu möter Slovenien i åttondelsfinalen i Luleå.

Israelerna gjorde ett starkt jobb på Lettlands främste spelare, Kaspars Kambala. Centern från Real Madrid, utseendemässigt likt den gamle brottaren Karelin, gillade inte alls uppvaktningen och gav domarna en rejäl utskällning.

Månne en reaktion på att det nu är slutspelat i EM för Lettlands del.

TT

Publicerad: