Faksen överlägsen som vanligt

SPORTBLADET

Micke Nybrink: Järvsöfaks är den häst som betyder mest för svensk travsport

Grattis, Järvsöfaks, du är lika överlägsen när det gäller att gå hem i stugorna som i travloppen.

Först kom Ego Boy, sen Legolas och nu har vi dig, Järvsöfaks.

- Hans fysik är enorm, jag har aldrig varit med om maken, säger tränaren Jan-Olov Persson när jag frågar om hemligheten bakom alla segrar.

Foto: Vann åkandes.

Som vanligt var han storfavorit, Faksen. Han är ju alltid det. Visserligen mötte han tuffare motstånd än någonsin tidigare, eller vad sägs om Gidde Palema, Giant Diablo, Conny Nobell och Revenue?

Det var den ”hyggliga” kvartetten han tävlade mot när titeln Årets Häst 2004 skulle röstas fram av svenska folket. Ändå var oddset lågt, typ 1,07, på att fenomenet från Hammering skulle ta ännu en seger.

Och visst, Järvsöfaks krossade motståndet och vann överlägset. Vad jag har förstått ledde han stort hela vägen, ingen kom någonsin i farlig närhet. Han vann åkandes och det här var andra raka. Han blev ju även Årets Häst 2003.

Fjärde titeln

Men ska vi vara ärliga är det fjärde gången som ni röstar fram honom som vinnare. 2001 och 2002 blev han vald till Folkets Häst, ett annat namn för samma sak. Dessa år var det vi journalister som utsåg Årets Häst, medan Faksen fick nöja sig med att vara mest populär hos tv-tittarna (Folkets Häst).

Järvsöfaks startade 19 gånger under 2004 och vann samtliga starter. Inget konstigt med det, han ståtar numera med 39 raka segrar och med den sviten är han värst i världen. Senast han förlorade var den 22 mars 2003 i V75 i Gävle när han fick ge sig mot Spikeld efter en härlig (nåja) duell över upploppet.

Allt är egentligen berättat men här är lite kuriosa och fakta om Järvsöfaks.

1) Han har startat 134 gånger och vunnit 115 lopp. Konstigt, han har alltså förlorat 19 gånger. Tio av förlusterna kan dock skyllas på galopp.

2) Om han hade vunnit i Gävle den där gången i mars 2003 hade han haft 72 raka nu.

3) Den 2 juli 2000 körde Lasse Lindberg och då blev det galopp och torsk. Efter det har Faksen vunnit 91 lopp på 93 starter.

4) Förutom Lars Lindberg har även Jorma Kontio fått testa hästkrafterna. Kontio vann med honom i maj 1999.

5) 6,20 är det högsta vinnaroddset han gett, den 24 augusti 1997. Ett hyfsat lir?

6) Men annars är han förstås mest känd som V75-spiken man kan lita på. 29 starter på V75 har givit 28 segrar.

Skavanker

Järvsöfaks tränas för fullt nu, styrketräning och rakbana, men har hunnit bli elva år och blir ju inte yngre, om man så säger.

- Nej, och visst börjar vi märka att han tävlat några säsonger nu. Utan att överdriva har han vissa skavanker, konstaterar tränare Persson.

Men Jan Olov är ändå inne på det finns två bra säsonger kvar i de slitstarka benen. Egentligen har han bara haft en allvarlig skada och det var som sexåring då han åkte på en ordentlig gaffelbandskada.

- Visst känner han av det där gaffelbandet igen men han är en häst med ovanligt god hållbarhet och hans fysik uppväger skavankerna.

I samma sekund som Persson sagt ordet fysik lyser han upp. Han menar att Järvsöfaks har en enorm sådan, han är född med den och det går inte att jämföra honom med någon annan. Han är en sån där individ som fått allt av naturen.

Överlevde Baron Gruff-sjukan

Men han blev ändå dödssjuk, i höstas, och då höll alla andan. Baron Gruff-sjukan höll så när på att ta livet at honom och enligt veterinären var det enbart hans fysik och vilja att överleva som räddade honom.

- Jag kände ett otroligt stöd från media och hela trav-Sverige då. Det var nästan som om Kungen fått en infarkt, minns Persson.

Utan tvekan är Järvsöfaks den häst som betyder mest för svensk travsport. Han är en levande legend och att jämföra honom med tidigare kulthästar som Ego Boy och Legolas känns givet. Nu väntar vi bara på hans årsdebut. Det kan bli i V75 på Eskilstuna den 19 februari, det kan också bli senare, gubben börjar ju bli gammal.

Till sist: Jag frågade Jan-Olov hur man tar 39 raka med en häst, vad som krävs, och svaret blev lite oväntat.

- Nä, vi har haft tur, det har inte strulat, vägen har legat öppen hela tiden.

Ha ha, han är för rolig. 39 raka och allt är bara ren bonntur. Go’natt!

Micke Nybrink