Louis Zamperini död

avEmil K Lagnelius

SPORTBLADET

OS-profilen som stal nazisternas flagga har somnat in för gott vid 97 års ålder

1 av 4 | Foto: AP
Angelina Jolie regisserar filmen ”Unbroken” som bygger på Louis Zamperini fascinerande livsöde.

För 74 år sedan blev han världskändis då stal han en nazistflagga i Berlin-OS.

Vid 97 års ålder har löparen och krigsveteranen Louis Zamperini somnat in för gott.

– Vi kommer sakna honom något oerhört, säger Angelina Jolie, regissör till filmen om Zamperinis liv.

Louis ”Torrance Tornado” Zamperini slutade ”bara” åtta på 5000 meter i Berlin-OS 1936, men snodde den största uppmärksamheten när han spurtade det sista varvet på 56 sekunder och roffade åt sig en av nazisternas flaggor som en protest mot Adolf Hitler.

Åtta år senare befarade man att Louis Zamperini hade omkommit 29 år ung efter att hans plan störtat ner i Stilla Havet. Militären meddelade föräldrarna att deras son var död och en friidrottstävling döptes efter hans namn för att hedra honom.

”Vi fångade en haj”

Men Zamperini hade mirakulöst nog överlevt. Efter 47 dagar på en flotte tillsammans med sin medpilot tillfångatogs de av japanska soldater och släpptes inte förrän efter två år i fångenskap.

– Vi bad om regn för att ha något att dricka. När man är hungrig äter man vad som helst. Vi fångade en haj. Vi fångade en albatross som smakade som glass. Jag tänkte ”För sex veckor sedan var jag en idrottare i världsklass”. Och då, för första gången i mitt liv, så grät jag, berättade Zamperini för nyhetsbyrån AP 2003.

”Obeskrivlig förlust”

För en tid sedan bestämdes att det skulles göras en film om Louis Zamperinis fascinerande livsöde. I december ska filmen ”Unbroken” ha premiär på biodukarna.

Men Louis Zamperini själv får tyvärr aldrig se slutprodukten. Bara fem månader innan premiären har han avlidit till följd av lumginflammation.

En som sörjer är filmens regissör Angelina Jolie:

– Det här är en obeskrivlig förlust. Vi är så tacksamma för hur han berikade våra liv. Vi kommer sakna honom något oerhört, säger Jolie i ett uttalande.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott