Bandy

Legendarerna möts på bandyns bakgård

Av: 

Jim Jaber

Stefan Holm

SPORTBLADET

Per Fosshaug vs Hans Elis Johansson i B-VM

Vid midnatt avgörs en av historiens mest osannolika bandymatcher.

Per Fosshaugs Somalia mot Hans Elis Johanssons Kina.

– Det blir coolt att ha honom på andra sidan, säger Fosshaug.

Per Fosshaug tränar Somalia. ”I landslaget fann vi varandra direkt”, säger han om vännen Hans Elis Johansson.
Per Fosshaug tränar Somalia. ”I landslaget fann vi varandra direkt”, säger han om vännen Hans Elis Johansson.

B-VM pågår för fullt i ryska Chabarovsk, och det saknas inte svenska inslag i turneringen. Bröderna Filip och Erik Blegel, från Örebro, spelar för Holland, som coachas av förre Broberg-tränaren Michael Bratt, nu i ÖSK Bandy.

Ungerns förbundskapten, Uppsalabon Istvan von Polgar, har hämtat spelare från bland annat IFK Uppsala, Huddinge, Kareby och Finspång, och medlemmarna i Somalias landslag är bosatta i Borlänge.

Väntar på första segern

När måndag övergår till tisdag är det två av Sveriges största spelare genom alla tider som drar till sig uppmärksamheten i Erofey Arena.

Per Fosshaug, som har lett Somalia sedan VM-debuten i Irkutsk i fjol, går då en match i matchen mot Hans Elis Johansson, som tränar debuterande Kina.

Deras lag har fått sämsta tänkbara start på mästerskapet. Somalia förlorade sin första match, mot Holland, med 0-18 och vände andra kinden till mot Tyskland, 1-12.

Kina föll mot Mongoliet med 2-3 i öppningsmatchen och åkte på en ny smäll mot Holland, 1-9. Johan Chang, som till vardags spelar ishockey i Farsta, gjorde Kinas första historiska VM-mål och får en nyckelroll i nattens match.

– Vi ska ta Somalia. Det är i alla fall det vi siktar på, säger Hans Elis Johansson.

– Det kommer att bli tufft. Vi har inte satt upp något resultatmål, men killarna är väldigt sugna på att vinna en match. Det är en jättetuff uppgift, men man ska drömma och de här killarna har massor med drömmar, säger Per Fosshaug.

De namnkunniga förbundskaptenerna är nära vänner och har tillsammans nått stora framgångar med Västerås och landslaget. 1993 och 1995 hjälpte de Sverige att bli världsmästare.

”Lite av en mentor”

Att de en dag skulle återförenas på bandyns bakgård kunde ingen föreställa sig då.

– Det är märkligt, men många av oss som spelade i Västerås på den tiden är utlokaliserade i dag. Det är häftigt, sprunget ur något som är bra, säger Per Fosshaug.

Han har blivit 49 år och har ett tydligt första minne av Hans Elis Johansson, 52.

– Jag åkte mycket på bandy när jag var i 15-årsåldern och såg honom i en match när han spelade för Edsbyn. Han var 17-18 år då, när han gjorde fem mål mot Sandviken på gamla Jernvallen, berättar Fosshaug.

I dag är de nära vänner, även om matchen mellan Somalia och Kina kräver att de tillfälligt klipper vänskapsbanden.

– I landslaget fann vi varandra tidigt. Vi har samma intressen, gillar musik, att ta en bärs och ha saker att göra vid sidan av bandyn. Hans är den jag har umgåtts mest med och haft mest kontakt med av alla jag har spelat med. Han har varit lite av en mentor för mig, en av dem jag har kunnat prata med och ventilera mina tankar för, säger Per Fosshaug.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Bandy

ÄMNEN I ARTIKELN

Bandy