Larsson till täten – trots växelstrul

Publicerad:
Foto: TT
Fredrik Larsson.

Fredrik Larsson leder STCC-serien efter helgens tävling i Göteborg.

Men han var nära att inte alls komma iväg i lördagens andra heat.

– Jag fick inte i växlarna, säger Larsson.

Det blev ändå en femteplats till slut.

Tävlingen i Göteborgs hamn blev dramatisk, på sitt eget sätt.

Det första heatet hemsöktes av incidenter och problem. Bara en handfull varv kördes i tävlingsfart. Resten avverkades bakom säkerhetsbil. Erik Jonsson, som var tia i fredagens första tidskval, utnyttjade den omvända startordningen och ledde från start till mål. Fredrik Larsson var bäst av de stora namnen med en femteplats, trots ett tidigt misstag som kostade placeringar.

– Det var kalabalik. Med sedan föll det mig i händerna när andra stökade till det, säger Larsson.

Björk snabbast

I andra heatet ledde Thed Björk från start till mål och var banans kung. Stallkamraten Fredrik Ekblom kom däremot aldrig iväg. Växellådan lade av inför uppvärmningsvarvet. De två Volvoförarna är nu tvåa och trea sammanlagt. Björk har andraplatsen, fem poäng efter Fredrik Larsson.

Det kunde blivit en snöplig lördag för BMW-föraren Larsson från Falkenberg. När andra heatet till slut skulle köras igång, efter försening på grund av en krasch i en annan klass – då blev hans bil stående kvar på uppvisningsplatsen framför stora läktaren, medan de andra rullade iväg.

Racingstjärnan fick inte i någon växel. Det låter som en miss som bara en lekman kan göra.

– Men vi har ingen spak. Vi har elektroniska "paddlar", skyndar sig Fredrik Larsson att förklara.

TT: Så du kan skylla på tekniken?

– Ja, det får vi göra. Det hände ingenting. Jag fick stänga av och starta bilen flera gånger. Sen funkade det plötsligt.

Borde startat sist

Hans äventyr tog inte slut där. När bilen kom igång körde Larsson upp till den fjärde position inför starten han haft från början. Det var fel. Han borde ställt sig sist i startledet, eftersom han inte lämnat uppvisningen ("show grid") på rätt sätt. Nu fick han i stället köra in i depån som bestraffning, och tappade viktiga sekunder.

– Då var jag klart förbannad, säger Fredrik Larsson.

Väl ute på banan lyckades han köra upp sig till en ny femteplats. Och leder sammanlagt, inför nästa tävling på hemmabanan i Falkenberg.

– Där är målet att vinna ett race, lovar Larsson.

Prins Carl Philip kom på nionde plats i lördagens andra heat och fick två STCC-poäng.

TT

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

STCC