Stjärnorna flyttar – då kan Ericsson byta upp sig i F1

SPORTBLADET

”Blir en kedjereaktion – ser bättre ut för Marcus”

Fernando Alonso lämnar Ferrari. Sebastian Vettel lämnar Red Bull.

Vart de tar vägen är inte bekräftat, men det får betydelse för Marcus Ericsson.

– Det blir en kedjereaktion. Det är ett väldigt pusslande, det gäller att vara med och vi är bättre med i år än förra året, ­säger Eje Elgh.

Tre lopp återstår av F1-säsongen och det är en intern uppgörelse mellan Mercedes båda förare Lewis Hamilton och jagande Nico Rosberg. De två är också bekräftade för det tyska stallet till nästa år.

Men nästan alla andra som kör F1 eller som vill ­göra det nästa år väntar, framförallt väntar de på om Ferrari bekräftar Sebastian Vettel som förare intill ­Kimi Räikkönen nästa år och på vad som händer med Fernando Alonso.

Alonso återvänder

Det hetaste ryktet är att spanjoren återvänder till McLaren som nästa år samarbetar med Honda, men först när det är klart var de två världsmästarna kör följer resten av pusslet.

– Vi pratar med fyra stall, jag tror att Marcus kör F1 nästa säsong, säger svenskens rådgivare Eje Elgh till Sportbladet.

– Jämför vi med förra året innebär det inte bara att Marcus har ett års erfarenhet av F1 utan det ser också bättre ut. Hans insatser de senaste loppen har uppmärksammats och det pratas om honom. Vi sa att han skulle konkurrera med Marussias bilar och med sin teamkollega Kamui Kobayashi efter sommaren och det har han gjort. Han motsvarar alla förväntningar.

”Bättre bil nästa år”

Caterham 2014 var en besvikelse. Kör Marcus en bättre bil nästa år?

– Ja, även om han blir kvar blir det en klart bättre bil. I våras tog pengarna slut, ägaren tröttnade och då kunde man inte utveckla bilen. Den var inte ens bra från början. De nya ägarna visar att de vill kunna konkurrera och när man ser vad de arbetar med inför nästa år så är även Caterham ett bättre alternativ än vad det har varit i år.

Hur ska ni agera för att undvika att det blir en liknande flopp igen?

– Det finns inga garantier, men vi kan vara försiktigare. Jag tror inte att det finns något stall som är lika illa som Caterham blev. Året har varit långt under förväntningarna.

Inför årets säsong fick Marcus Ericsson klartecken i januari. Till nästa år hoppas hans rådgivare på att det går snabbare.

– Säg december, föreslår Elgh.

– Men jag är beredd på att det tar tid.

Silly Season i F1 – så kan teamen se ut nästa säsong

✓ Mercedes

Lewis Hamilton/Nico Rosberg - bekräftade

✓ Red Bull

Daniel Ricciardo/Daniil Kvyat - bekräftade

✓ Ferrari

Kimi Räikkönen är bekräftad/ Troligen Sebastian Vettel

✓ Williams

Valtteri Bottas/Felipe Massa - bekräftade

✓ Toro Rosso

Max Verstappen är bekräftad/ Carlos Sainz Jr

Enligt stallchef Franz Tost är det till 99 Procent säkert att sonen till den tidigare rallyvärldsmästaren Carlos Sainz kör F1 2015.

✓ Lotus

Pastor Maldonado är bekräftad/ ?

Lotus köper motorer från Mercedes nästa år och är intresserade av Fernando Alonso.  Däremot är det inte troligt att Alonso vill köra för ett stall som köper motorer av Mercedes.

✓ McLaren

Jenson Button säger själv att han ska köra 2015, McLaren bekräftar ingenting, samarbetar med Honda 2015. Det ryktas om Alonso.

Blir det inget kontrakt för Button lämnar han troligen F1 för WEC, precis som Mark Webber gjorde 2013.

✓ Force India

Både Sergio Perez och Nico Hülkenberg diskuterar en förlängning.  Stallet väntar på Ferrari, om Vettel kör för det italienska stallet presenterar Force India Hülkenberg.

✓ Sauber

Måste säkra ekonomin

✓ Marussia

Måste säkra ekonomin.

✓ Caterham

Vill förlänga med Marcus Ericsson som diskuterar med Caterham och ytterligare tre stall.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1